Överviktiga barn får hjälp på läger

NYHETER

UMAS satsar på rörelseglädje och självförtroende

Glädje och självförtroende. Det är vad de 21 överviktiga barn som i går började på Barnöverviktsenhetens idrottsläger hoppas hitta.

Foto: På sommarlägret för överviktiga barn får Abdul Daknache hjälp av August Åström att tackla P-O Jönsson.

Varje dag under en veckas tid får barnen prova på två olika sporter. UMAS Barnöverviktsenhet samarbetar med en rad olika idrottsklubbar i Malmö. Om barnen fastnar för någon särskild sport, får de medlemsskapet gratis i ett halvår.

Under lägrets första dag var det badminton och rugby på schemat. På gräsplanen intill Mellanhedsskolan är stämningen hög.

– Det här är jätteroligt eftersom man får nya kompisar och chansen att testa nya sporter. Sen är det förstås viktigt att röra på sig för att nå en hälsosam vikt, säger elvaårige August Åström, som personligen fastnade för badminton.

– Jag kommer nog att börja spela på riktigt till hösten. Så kul är det, säger han.

Positiva viktresultat på köpet

Kompisen Joel Hansson, 9, gillar den mer brutala rugbysporten bättre.

– Att tacklas är det roligaste vi gjort i dag, säger han.

Dietisten Björn Bengtsson, som är en av projektledarna

– Rörelse och mat är lika viktiga. Vi brukar förklara för barnen att de är allergiska mot kalorier, vilket betyder att de måste röra sig mer och äta mindre än sina jämnåriga kamrater. Det är orättvist, visst är det det. Men vilken allergi är inte orättvis och jobbig?

Björn Bengtsson betonar att fokus under lägret inte ligger på barnens övervikt. Här är man inte för att tala mat och vikt. I?stället handlar det om att hitta en naturlig rörelseglädje, någonting som är så kul att man inte tänker på det som ”måstemotion.”

– Sedan får man förhoppningsvis positiva viktresultat på köpet, säger Björn Bengtsson.

FAKTA/ Barn-fetma

Martin Rapp, Maria Wernhult