Konst à la Kuba

Foto: Yali Romagoza och Ezequiel Suarez i en sexbutik - allt är del av deras performance på Göteborgs 4:e konstbiennal.
NYHETER

Förbjuden turism blir performance på Göteborgs 4:e konstbiennal. Staten förbjuder dem att turista, men med konsten som alibi har två kubaner tagit sig till Göteborgs 4:e Internationella Konstbiennal.

Yali Romagoza, 23, är den första i sin familj som rest utanför hemlandets gränser.

- Kubaner reser bara för att besöka familj eller för att emigrera. Det är omöjligt att turista, säger hon.

Förbudet att äga ett pass gäller emellertid inte konstnärer och när kubanskan Tania Brugueras blev inbjuden till Konstbiennalen i Göteborg bestämde hon sig för att överlista byråkraterna.

- Idén var att låta Yali och hennes kille Ezequiel komma hit som turister. Vi var tvungna att gå igenom en rad absurda moment för att övertyga myndigheterna om att Yali jobbar med konst. Det tog sju månader att få ut hennes pass, säger Tania.

Väl i Göteborg spenderar de hela Tanias produktionsbudget på shopping. Ezequiel Suarez, som är konstnär, dokumenterar äventyret.

- Vi prövar sådant som är normalt för andra, sushi, Mc-Donald’s, gå på puben, besöka sexbutiker, shoppa ... Vi har behov av att konsumera. Min generation vill inte vara en del av revolutionens idéer, säger Yali.

Bilderna, all pappersexercis och närvaron av Yali och Ezequiel ingår i den performance som visas när biennalen öppnar på lördag.

- Vi vill visa vad Kuba är. I väst finns en romantisk syn om ett socialt paradis. Den antikapitalistiska rörelsen är viktig, men lösningen är inte socialism från Kuba.

Fakta/ Biennalen

Läs mer:

Louise Jacobson (.se)