Arbete istället för böter

NYHETER

Göteborg tar krafttag mot unga kriminella

Göteborg tar krafttag mot ungdomsbrottsligheten.

2007 ska bli året då rekordmånga ungdomar får möjlighet att jobba av sitt straff. Arbete ska ersätta böter.

– Nu gäller det bara att hitta platser, säger Lotta Rosander, enhetschef på sociala resursförvaltningen.

Under 2005 dömdes knappt 80 göteborgsungdomar till ungdomstjänst i kombination med vård inom socialtjänsten. Nu ska de som får möjligheten att jobba av sitt straff bli många fler.

– Tidigare kunde vi, om någon dömdes till vård inom socialtjänsten, hänga på ungdomstjänst. Nu kan vi döma bara till ungdomstjänst, säger Katarina Påhlsson, chefsrådman vid Göteborgs tingsrätt.

Tanken är att möjligheten att jobba av sitt straff, till viss del ska ersätta bötesstraffet.

– Ungdomstjänst är en bra straffpåföljd. Alternativet böter innebär att ungdomar som redan har problem dessutom får en massa skulder, säger Lotta Rosander på sociala resursförvaltningen.

Enligt Brottsförebyggande rådet var den vanligaste straffpåföljden 2005 vård inom socialtjänsten eller böter – eftersom många stadsdelar och kommuner inte kunde ordna tillräckligt många ungdomstjänstplatser.

– I princip betydde det att om ett ungdomsgäng i Göteborg döms för ett brott, kunde två av dem få ungdomstjänst och resten böter. Problemet med det är att då är inte alla lika inför lagen, säger Lotta Rosander.

Kommunens cityenhet har fått i uppdrag att se till att det finns arbetsplatser till de som döms till ungdomstjänst.

– Det är svårt, men förhoppningsvis finns det någon som tror att man kan göra något gott och vara en bra förebild, säger Lotta Rosander.

Ungdomsbrottslighet

Emma Johannisson (.se)