Nyheter

Syskonen har barn tillsammans – nu slåss de för kärleken

NYHETER

Patrick Stuebing, 30, och Susan Karolewski, 22, har fyra barn tillsammans – trots att de är syskon.

Patrick har redan suttit två år i fängelse för incestbrott men nu går paret till Högsta domstolen för att få bort incestparagrafen ur lagen.

Återförenade Växte upp åtskilda – nu har de levt sex år tillsammans, indantaget tiden som Patrick suttit i fängelse.
Återförenade Växte upp åtskilda – nu har de levt sex år tillsammans, indantaget tiden som Patrick suttit i fängelse.

Det tyska paret har nu levt i sex år tillsammans och de har fått fyra barn med varandra. Men i Tyskland är incest ett brott – precis som i Sverige – och Patrick har redan suttit två år i fängelse för att ha haft sex med sin syster. Och han ska snart fängslas igen.

Parets öde har väckt en het mediedebatt i Tyskland och nu ska de försöka få till stånd en lagändrig genom att gå till landet högsta domstol, författningsdomstolen i Karlsruhe.

Skildes åt som barn

Syskonen träffades aldrig som barn. Patrick adopterades bort som liten och fick inte träffa sin biologiska familj förrän han var 23.

Det var då han träffade sin syster för första gången och paret berättar för BBC att de blev kära i varandra efter att mamman dött.

– När jag var yngre visste jag inte att jag hade en bror. Jag träffade Patrick och blev så förvånad, säger Susan Karolewski till BBC.

Syskonen flyttade ihop och har nu fått fyra barn tillsammans, men myndigheterna har tagit tre av barnen till fosterhem och bara deras yngsta dotter, Sofia, får bo med sina föräldrar.

– Våra barn är hos fosterföräldrar. Vi pratar med dem så ofta vi kan, men myndigheterna har tagit ifrån oss så mycket, säger Susan.

Vill ta bort incestlagen

Paret har tagit hjälp av en advokat för att få bort incestparagrafen ur tysk lag. De ska nu vända sig till den federala författningsdomstolen i Karlsruhe för att försöka få till stånd en lagändring.

– Tysklands brottsbalk, som härrör från 1871, slår fast att det är förbjudet för nära släktingar att ha sex och att det kan straffas med upp till tre års fängelse. Men lagen är omodern och tar ifrån par deras medborgerliga rättigheter, säger deras advokat Endrik Wilhelm.

– Varför får handikappade skaffa barn, eller personer med ärftliga sjukdomar, eller kvinnor över 40? Ingen säger att det är brottsligt. Det här paret skadar ingen. Det här är diskriminering och dessutom får vi inte glömma att alla barn är värdefulla, säger han till BBC.

"50 procent blir handikappade"

Juergen Kunze, professor i genetik vid Charite-sjukhuset i Berlin, säger att lagen är bra.

– Medicinsk forskning har visat att det finns en högre risk för genetiska abnormiteter när nära släktingar får barn. När syskon får barn är risken 50 procent att det blir handikappat, säger han till BBC.

– Vi behöver den här lagen mot incest i Tyskland och i hela Europa, säger Juergen Kunze.

Enligt Patrick Stuebing är barnen inte handikappade.

– Folk har sagt att våra barn är handikappade, men det är fel. Eric, vår äldste son, har epilepsi men han föddes två månader för tidigt. Han har också inlärningsproblem. Vår andra dotter, Sarah, har speciella behov, säger han.

"Vi kommer att vinna"

2004 genomgick Patrick Stuebing en vasectomi som gjort honom steril.

– Det är lagligt för det här paret att leva tillsammans, att dela säng. Men de bryter mot lagen om de har sex. Om det inte kan bli några fler barn, vem ska då kunna bevisa att de är ett par, säger Endrik Wilhelm.

– Vi har redan fått höra författningsdomstolens vice ordförande säga att det kommer att bli en "grundlig diskussion" om det här i Tyskland. Många experter på brottmål säger att vi har rätt och jag är säker på att vi kommer att vinna i domstolen. Lagen mot incest grundar sig på väldigt gamla moraliska principer. Den har avskaffats i Frankrike och det är på tiden att vi avskaffar den här i Tyskland också, säger Endrik Wilhelm.

Domstolens beslut väntas inom några månader, enligt Wilhelm.

Läs tidigare:

David Nannini Nilsson

ANNONS

MORS DAG-BUKETT; Låt våra florister hjälpa dig att uppvakta och överraska - enklare kan det inte bli!

Extern länk från Interflora SE

Beställ nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter