Peter Eriksson till attack mot s

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

”De hade ett liknande förslag”

1 av 2 | Foto: Sven-Olof Englund
Går till attack Peter Eriksson, språkrör för miljöpartiet, hävdar att socialdemokraterna haft förslag om de deltidsarbetslösa som påminner om delar av innehållet i alliansens budgetproposition

Pär Nuder (s) var mycket kritisk till hur de deltidsarbetslösas situation förändras med den nya budgetpropositionen.

– Mer åt dem som har mest. Och mindre åt dem som redan har minst, dundrade Pär Nuder.

Men efter debatten sa Peter Eriksson att socialdemokraterna haft uppe ett liknande förslag för diskussion.

– Jag är förvånad över att socialdemokraterna är så förvånade över det här förslaget att försämra för dem som är deltidsarbetlösa. Socialdemokraterna hade ett liknande förslag för några år sedan som vi var med och stoppade, säger Peter Eriksson till aftonbladet.se.

Men enligt Pär Nuder stämmer inte det alls.

– De socialdemokratiska regeringar som suttit under tolv års tid har aldrig lagt fram ett sådant förslag. Men det var ett givande och ett tagande i förhandlingarna. Jag skulle kunna redovisa alla förslag som miljöpartiet lade fram men jag håller mig för god för det. Vi var överens med det som lades på riksdagens bord, men ett sådant här förslag lades aldrig på riksdagens bord.

Ljuger Peter Eriksson?

– Jag skulle kunna redovisa det som Peter Eriksson lade fram som förslag men det håller jag mig för god för. Det handlar om moral och där skiljer jag och Peter Erikson oss åt.

Fanns ett liknande förslag uppe till diskussion?

– Det var ett annat ekonomiskt läge då, men en s-regering har aldrig lagt fram ett sådant förslag, hävdar Pär Nuder.

"Kallt och kliniskt"

Under debatten i riksdagen gick Pär Nuder till hård attack mot den borgerliga regeringen.

– Ni är konsekventa i er orättvisa politik. Det finns något robotliknande, kliniskt och kallt över din ekonomiska politik, herr finansminister.

Pär Nuder menar att den nuvararande regeringen tror att de stora skillnaderna mellan de som arbetar och inte arbetar och mellan de som är sjuka och de som är friska, ska leda till minskade klyftorna. Men enligt Pär Nuder fungerar det inte så i verkligheten.

– Det ska löna sig att arbeta. Men vad regeringen egentligen menar är att man inte ska ha råd att vara arbetslös.

Han uppmanade Anders Borg att förklara hur jobben ska bli fler bara för att a-kassan sänks. Pär Nuder frågade också, med hänvisning till opinionsundersökningarna "Varför går det så dåligt för regeringen, när det går så bra för Sverige?".

– Det är inte bara de arbetslösa, förtidspensionerade och sjuka som vänder sig mot regeringen. Det är även de som arbetar och är friska. För i Sverige ogillar vi orättvisa, sa han. Rättvisan är väl förankrat i vårt land.

"De eldar på"

Pär Nuder menade tvärt emot Borg att budgetpropositionen inte alls är ansvarsfull, utan snarare omodern och ansvarslös.

– De eldar på i brinnande högkonjunktur. Och det är de redan köpstarkaste som får mer köpkraft, konstaterade han.

Han menade också att folk inte alls får mer pengar över i plånboken och tog som exempel att en genomsnittlig villa i Stockholm kostar 12 000 kronor mer per år i dag i räntekostnader än för ett år sedan.

– Där rök den beryktade tusenlappen, sa han. Lägg sedan till ökade utgifter för bland annat a-kassa.

Pär Nuder ser med oro på bostadsmarknaden i USA och det internationella ekonomiska klimatet.

– Om även Sverige skulle drabbas av det som andra länder nu drabbas av. Gör inte om det misstag ni gjorde från 1991 till 1994, uppmanade han regeringen.

Den 5 oktober lägger socialdemokraterna fram sin skuggbudget.

Publicerad: