Här attackerar den dödliga rymdstrålen

NYHETER

För första gången fångad på bild av NASA:s forskare

Foto: För första gången fångad på bild.

Strålen från Döda stjärnans galax kan förinta en hel planet.

Nu har den för första gången fångats på bild.

13,2 miljarder biljoner kilometer från jorden.

Den mäktiga strålen skjuts ut från ett enormt svart hål och träffar ett närliggande stjärnsystem med sin dödliga kraft av strålning och energi.

För första gången har fenomenet fångats på bild av den amerikanska rymdstyrelsen NASA och beskrivs i mänskliga termer av forskare.

– Det är som en tyrann, en tyrann från ett svart hål som snuddar vid en passerande galax, säger astrofysikern Neil deGrasse Tyson till AP.

Våldsam energi

En vidröring tillräckligt mäktig för att förinta ett helt stjärnsystem.

Om jorden kom i vägen för dödsstrålen skulle dess strålning och högenergipartiklar inom loppet av några månader utradera hela ozonlagret och pressa samman den skyddande magnetosfären. Därefter skulle jorden vara helt oskyddad för strålens och solens våldsamma energi.

Astrofysikernas svar på vad som skulle hända med klotet är kortfattade.

– Upplösa det, säger Tyson enligt AP.

– Sterilisera det, säger Daniel Evans från Harvard-Smithsonians centrum för astrofysik.

Jorden utom fara

Men lugn. Jorden är inte i fara. Galaxen med sitt svarta hål och dödliga stråle som fått namnet Döda stjärnans galax befinner sig 13,2 miljarder biljoner kilometer från oss. Vi kan ändå dra vissa lärdomar, enligt astrofysikerna.

– Det här är en påminnelse om att du inte är ensam i universum. Du är inte isolerad. Du är inte en ö, säger Neil deGrasse Tyson till AP och tillägger:

– Och undvik svarta hål om du kan.