Här slängs falsk gäst ut av Säpo

NYHETER

Han tog sig förbi alla säkerhetsvakter utan biljett

1 av 2

Mannen lurade sig förbi säkerhetspolisen – in på Nobelfesten.

Bara några meter från kungafamilj och regering avslöjades den falske gästen.

Kvart över tolv i natt togs han av säpo.

I flera år ska den objudne mannen ha försökt ta sig in på Nobelfesten.

I år lyckades han.

Inne i Blå hallen befann sig samtidigt hela hovet – kungen, drottningen, kronprinsessan, Madeleine och Carl Phlip – samt stora delar av regeringen.

Kan ge böter

Mannen misstänks nu för olaga intrång. Ett brott som kan ge böter så länge det inte bedöms som grovt. Maxstraffet är då två års fängelse.

Han avslöjade sig själv för TV4:s programledare Peder Lamm som för tv-kanalens räkning bevakade Nobelfesten.

– Mannen kom fram till mig spontant i vimlet. Han berättade att han inte hade någon biljett, men att han ändå lyckats ta sig förbi alla säkerhetspoliser, vakter och poliser. Han hade gate crashat sig in och var stolt och glad för det, säger Peder Lamm.

Såg händelsen

Kort senare berättade Peder Lamm i direktsänd tv om mötet med mannen. Programledaren såg händelsen som en kul historia och beskrev i natt mannen som medelålders och ”lätt överförfriskad” – men vid gott mod.

– Han hade ett ganska vanligt utseende och massor med medaljer på bröstet. Att lyckas ta sig in här är värt en medalj i sig, hur det gick till förstår jag inte. Det är rigorösa säkerhetskontroller, säger Peder Lamm.

Efter det korta samtalet mellan mannen och TV4-profilen försvann den objudne mannen åter i vimlet, ut på dansgolvet och ner mot baren.

Han drack i baren

– Han stuffade runt och tullade av baren. Under vårt korta möte hann han påstå att det här var 17:e gången han var på Nobelfesten, samtidigt sa han att han de senaste 10 åren inte lyckats gate crasha sig in, förrän i år då, säger Peder Lamm.

Säkerhetspolisen såg inte lika roande på tv-profilens berättelse.

– Så fort jag berättat storyn i direktsändning var Säpo på mig och ställde en massa frågor. De analyserade varenda detalj i min historia.Peder Lamm fick sedan diskret gå runt i lokalen med en civilklädd säkerhetspolis bakom sig.

– Plötsligt pekar Peder Lamm över axeln på en snubbe som går förbi. Jag ser Peder försvinna till höger medan vakten viker av till vänster och griper den utpekade mannen, säger ett vittne.

Klockan var då kvart över tolv och festen hade pågått sedan klockan 19.

Säpo var i natt fåordig om säkerhetsincidenten på Nobelfesten.

– Jag kan bekräfta att det hänt, att vi har tagit hand om en man som nu misstänks för olaga intrång, säger vakthavande befäl vid Säpos ledningscentral.

Var inget hot

Peder Lamm har svårt att avgöra hur trovärdig mannen var.

– Jag vet faktiskt inte. Han kanske bara skojade, men jag svalde allt han sa med hull och hår. Men han var på intet sätt något hot mot rikets säkerhet, utan en partykille som så många andra här på festen.

För två år sedan, lagom till dansen skulle börja, försökte en objuden gäst smita in på Nobelfesten två gånger. Andra gången ledsnade vakterna på honom och tillkallade polis.

När han identifierats släpptes han, han misstänktes aldrig för något brott – det är inte kriminellt att försöka komma in.