Exledare ut ur Pakistan

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter åtta år i exil återvände störtade premiärministern till Pakistan

Misshandlar en anhängare Pakistansk polis misshandlar en anhängare till den tidigare premiärministern Navaz Sharif som anlände till Pakistan på måndagen.
Foto: AP
Misshandlar en anhängare Pakistansk polis misshandlar en anhängare till den tidigare premiärministern Navaz Sharif som anlände till Pakistan på måndagen.

Efter åtta år i exil återvände Pakistans störtade premiärminister Nawaz Sharif till hemlandet. Hans plan landade i Islamabad tidigt i morse.

Före avresan lovade han att ge president Pervez Musharrafs regim ”en sista knuff”.

Strax efter att Sharif hade landat, fängslades han och en stund senare skickades han tillbaka.

Foto: AP
Störtad premiärminister Navaz Sharif.

– Jag mår storartat och är beredd att möta vilken situation som helst, sade han när hans plan landat.

Kort därefter fängslades han på flygplatsen och flögs därifrån i en helikopter, rapporterar nyhetsbyrån AP.

En minister och en säkerhetsman sade till nyhetsbyrån AFP att polisen har gripit Sharif.

– Punjabpolisen är på flygplatsen och de har tagit honom i skyddsförvar därför att han är efterlyst i korruptionsfall, sade ministern, som uttalade sig anonymt.

En stund senare kom beskedet: Nawaz Sharif skickas ut ur landet igen. Ett plan med exministern ombord har redan lämnat Pakistan, uppger tjänstemän för AFP. Enligt källorna skickas Sharif tillbaka till Saudiarabien.

Skärpt säkerhet

Myndigheterna i Pakistan hade skärpt säkerheten på flygplatsen inför Sharifs ankomst. Poliser och soldater väntade när planet gick ner.

Omkring 4 000 människor hade gripits före Sharifs ankomst: anhängare och ordföranden i Pakistans muslimska förbund tillsammans med andra ledare i organisationen. Även tre ledare i en närstående religiös organisationen har gripits, uppgav partitalesmän.

Sharif tänker utmana landets president Pervez Musharraf, mannen som störtade honom i oktober 1999.

”Sista knuff”

– Jag återvänder till mitt hemland för att befria det från dess problem och laglöshet och ge en vittrande diktatur en sista knuff, sade han före avresan till tv-kanalen Geo.

Han reste med ett ordinarie Pakistan International Airlines-plan och förutom 50 journalister var det hundratalet andra ombord, bland dem brodern Shahbaz.

Han och brodern riskerade att gripas direkt efter ankomsten eller att sättas på ett vändande plan ut ur landet. Bedömare ansåg ändå en sådan utveckling osannolik med tanke på risken för omfattande protester.

Ville avsätta Musharraf

Sharif var premiärminister 1990–1993 och 1997–1999. Innan dåvarande arméchefen Musharraf avsatte honom 1999 försökte Sharif själv avsätta Musharraf.

Sharif deporterades till Saudiarabien året därpå efter att ha fått ett livstidsstraff för flygplanskapning och skattefusk omvandlat till landsförvisning. Myndigheterna hävdar att uppgörelsen, som förhandlats fram med hjälp av den saudiska kungafamiljen och Libanons dåvarande premiärminister Rafiq al-Hariri, innebar att Sharif lovade att hålla sig utomlands i minst tio år. Själv hävdar han att överenskommelsen endast gällde i fem år.

TT, Susanna Vidlund

Publicerad: