Studenter bluffar sig in på universitet

Av: Kajsa Sigvardsson

Publicerad:
Uppdaterad:

”Det är ett sätt att få en biljett in i EU”

Av cirka 700 granskade mastersansökningar på Lunds universitet har nu ett trettiotal avslöjats som förfalskade.
Foto: Foto: JOHAN NILSSON
Av cirka 700 granskade mastersansökningar på Lunds universitet har nu ett trettiotal avslöjats som förfalskade.

Förfalskade examensbevis används som ett sätt att ta sig in i EU.

Inför höstens terminsstart har Lunds universitet hittat ett trettiotal fejkade ansökningar.

– Det här är ett omfattande problem, säger Marie Andersson på Migrationsverket.

I höstas startades många nya mastersprogram på universiteten i Sverige och av cirka 700 granskade masters-ansökningar på Lunds universitet har nu ett trettiotal avslöjats som förfalskade. Tillvägagångssätten skiljer sig åt – fejkade examina, förbättrade resultat och överdrivna engelskakurser är exempel på hur personer utan tillräckliga studiemeriter försöker få en plats på universitet.

– Min bestämda uppfattning är att en del inte vill komma hit för att studera. Det här är ett sätt att få en biljett in i EU. De flesta som fifflat med antagningshandlingarna kommer från utomeuropeiska länder, säger Gunilla Frejd, antagningshandläggare i Lund.

Bättre kontroller

Den bilden bekräftas av Migrationsverket.

– Vi har fått många samtal från högskolor och även ambassader som påpekar de här problemen, säger Marie Andersson, pressansvarig på Migrationsverket.

Den som antas till en högskoleutbildning och kan visa upp ett giltigt pass, försörjning som motsvarar studiemedelsbeloppet och en försäkring, får ett tidsbegränsat uppehållstillstånd i Sverige.

– Vi har fört diskussioner om det här internt och försökt göra bättre kontroller av försörjningskravet, säger Marie Andersson.

Höga krav

På antagningsenheten vid Malmö högskola känner man till problemet men har inte avslöjat några förfalskade ansökningar inför det här läsåret.

– Nej, dels har vi inte så många mastersutbildningar och dels ställer vi höga krav på engelskakunskaper innan vi tittar på de akademiska meriterna, säger Jan Stensson på Malmö högskola.

Publicerad: