Nyheter

Bhutto åter fri

NYHETER

Islamabad Pakistans oppositionsledare Benazir Bhutto fick natten till fredagen husarresten hävd. Samtidigt fick landet en ny tillfällig regering, i väntan på valet i januari. Men president Pervez Musharraf sitter kvar trots att hans mandat löpt ut.

– Regeringen har dragit tillbaka ordern om gripande av Bhutto, från och med nu är hon fri att åka vart hon vill, sade storstaden Lahores polischef Aftab Chima till Reuters.

– Polisen kommer att stanna kvar för att skydda henne, tillade Chima dock om läget vid den bostad Bhutto lånar.

Under dagen hade Bhutto i telefon diskuterat med den landsflyktige Nawaz Sharif, som störtades av Musharraf 1999, sätt att få bort Musharraf från makten. Expremiärministrarna Bhutto och Sharif har tidigare varit rivaler.

Tid löpte ut

– Hon har försäkrat att hon kommer att fortsätta kampen mot general Musharraf tills han lämnar båda sina poster, sade Zafar-ul Haq, företrädare för Sharif, som är i exil i Saudiarabien.

– Han är inte acceptabel vare sig som president eller militärchef.

Under natten till fredagen lokal tid löpte också mandattiden ut för både Pakistans regering och presidenten. Musharrafs partikamrat Mohammedmian Soomro blir tillfällig premiärminister fram till det utlovade valet senast den 9 januari.

Däremot sitter presidenten kvar trots det utlöpta mandatet.

– Enligt grundlagen blir den sittande kvar tills nästa president svär ämbetseden. Det är sunt förnuft, man kan inte ha ämbetet tomt, sade biträdande informationsminister Tariq Azim.

Eftergift

Under torsdagen lät Musharraf dock meddela att han avgår som överbefälhavare snart.

– Presidenten har sagt att han kommer att ge upp uniformen före den 1 december, sade justitiekansler Malik Mohammad Qayyum på en presskonferens.

Beslutet att ange en tidpunkt för avgången är en eftergift, eftersom Musharraf tidigare har sagt att han skulle vänta med att ge upp posten som militärchef tills Högsta domstolen avgjort om återvalet av honom till president den 6 oktober var lagligt.

Musharraf utsåg redan i oktober en efterträdare på posten som militärchef: förre underrättelsechefen Ashfaq Kiyani.

TT AFP REUTERS

ANNONS

Upptäck nyinkommet mode till bra priser hos Cellbes!

Extern länk från Cellbes

Till Cellbes

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter