Skattefuskade för 68 000 kr

Polisanmäld Citypolisen har inlett en förundersökning om skattebrott mot Nicola Clase, som inte vill kommentera saken.
Polisanmäld Citypolisen har inlett en förundersökning om skattebrott mot Nicola Clase, som inte vill kommentera saken.

Statssekreterare Nicola Clase uppskattar att hon köpt svarta tjänster för 68000 kronor.

Hon vill dock fortfarande inte berätta varför.

Med erkännandet hoppas Clase nu att lägga historien om skattefusket bakom sig.

Efter avslöjandet att Nicola Clase köpt svarta byggtjänster till sin sommarbostad i skärgården, gör hon nu allt för att ställa saker och ting till rätta.

På lördagen satt Clase, som i torsdags efterträdde sparkade Ulrica Schenström, i möte tillsammans med sin make Andrew Schenkel och en skattejurist. Syftet var att bena ut hur mycket pengar de lurat staten på. I en TT-intervju på lördagskvällen berättade hon vad de kommit fram till:

– Totalt har vår genomgång visat att det handlar om fyra tillfällen från december 2002 till 2003. Beloppen uppgår sammanlagt till 68000 kronor, säger Nicola Clase till TT.

Det är mer än vad hon tidigare angett.

Enligt Clase rör 40000 kronor ”vindsinredning” och resten ersättning för såväl invändiga som utvändiga arbeten. Vad begreppet ”vindsinredning” innebär vill hon inte utveckla.

Säger inte varför

Den nyutsedda statssekreteraren värjer sig också fortfarande mot frågor om varför hon valt att anlita svarta byggtjänster:

– Det finns inget försvar för det här. Det är fel från början till slut och det är därför vi ska rätta till det.

TT: De vanligaste skälen att anlita svart arbetskraft brukar antingen vara av kostnadsskäl eller på grund av bristande tillgång.

– Ja... men jag kan bara konstatera att det här är fel av oss. Och eftersom jag gör det kan jag bara dra nästa slutsats och det är att vi måste rätta till det här.

TT: Du vill alltså inte svara på frågan om varför ni gjorde så här?

– Nej, jag tycker att nu när man befinner sig i det här läget kan jag bara beklaga och vara hemskt ledsen.

Vill gå vidare

Clase berättar att hon kommit fram till den aktuella summan genom en ”detaljerad genomgång där man metodiskt gått igenom uppgifterna”.

Härnäst tänker hon skicka in skrivelser till Skatteverket där hon berättar om de fel som begåtts.

TT: Tycker du att du som person har större krav att vara lagenlig i dag, än vad du haft tidigare?

– Jag tycker alltid att jag ska följa gällande regler oavsett vilken position jag har. Det är därför jag är så tydlig med att rätta till det här och det är därför det ska gå snabbt.

TT: Vad tycker du annars om din första tid som statssekreterare?

– Jag kan bara konstatera att jag försöker göra ett gott jobb. Och det här, som det talats om nu, ska jag reda ut och rätta till så jag kan lägga det bakom mig, säger Clase och avslutar intervjun.

Citypolisen har inlett en förundersökning mot Nicola Clase rörande skattebrott. Clase berättar att hon noterat det, men vill inte kommentera saken.

Publisert: