Köttbullen - en het sak

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Köttbullen - ska den få en egen dag? Arkivfoto: Per Björn

McKöttbullen har anlänt. Samtidigt slår köttbullefantasten Mårten Skånman ett slag för en svensk klassiker. Är tillgången på mos, lingonsylt och gräddsås hotad?

”Swedish meatball” är en av de mest kända svenskarna utomlands, men här hemma har bullen inte ens status som nationalrätt. Matskribenten Mårten Skånman, 38 år, lobbar för att köttbullen i alla fall ska få sin egen dag.

– Jag vill lyfta frågan. Kanelbullen fick ju sin dag, även om det är ett sorts marknadsföringsjippo, säger han.

Köttbullar på McDonald's

Mammor, pappor, Ikea och numera även McDonald’s steker köttbullar. Men man får leta efter restauranger som serverar dem på klassiskt vis med rårörda lingon, mos och gräddsås.

– I dag är det bara klassiska krogar som Pelikan och Tranan i Stockholm och Kometen i Göteborg som har köttbullar. Men helt ärligt gillar jag Ikeas bäst, säger Mårten Skånman som äter sin favoriträtt ett par gånger i månaden. Om barnen vill kan han tänka sig att köpa McDonald’s nya Happy Meal som serverar köttbullarna tillsammans med pommes fries. Men även bröd, morötter och mjölk ingår. Hamburgerkedjan skriver i ett pressmeddelande inför lanseringen att måltiden följer Livsmedelsverkets rekommendationer.

Louise Jacobson

Punkt SE

De har också gett köttbullen en röst:

Foto: Karlsson på taket.

Här serveras de traditionellt

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN