15-årigt våldtäktsoffer nekades egen advokat

NYHETER

Den 15-åriga flickan begärde att få ett eget målsägandebiträde i det pågående våldtäktsärendet i Malmö.

Men tingsrätten avslog hennes begäran.

Anledningen: Den tyckte att det var för dyrt.

I fredags häktades två pojkar som misstänkta för att ha begått grova våldtäkter mot två minderåriga flickor.

Samtidigt valde Malmö tingsrätt att avslå den ena flickans önskan om att få ett särskilt målsägandebiträde. Hon och hennes mamma hade bett att få advokat Max Fredriksson, som är verksam i området och som funnits vid flickans sida före häktningsförhandlingen.

Att deras önskan inte tillmötesgicks förvånar det tilltänkta målsägandebiträdet:

– Det står i rättshjälpslagen att den man föreslår ska bli förordnad såvida det inte medför ökade kostnader. Men i så fall handlar det om geografiska förhållanden, säger Fredriksson till TT och slår fast att han inte skulle bli dyrare än något annat ombud.

Uppmärksammat fall

Det aktuella våldtäktsfallet har väckt stor uppmärksamhet i medierna. Två pojkar sitter häktade för brottet, men enligt kammaråklagare Ulrika Rogland kan skaran frihetsberövade växa, då det finns fler misstänkta i ärendet.

I stället för att förordna Max Fredriksson som 15-åringens ombud valde Malmö tingsrätt att ge båda flickorna samma målsägandebiträde – en advokat som rätten själv valt.

”Inte lämpligt”

Max Fredriksson tycker att beslutet är anmärkningsvärt av flera skäl:

– Man kan inte utesluta att de båda flickornas uppgifter står emot varandra och då är det inte lämpligt med ett ombud.

– Dessutom har jag både träffat henne och påbörjat ärendet. Jag kunde inte för mitt liv tro att jag inte skulle bli förordnad, inte minst med tanke på brottets karaktär, säger han.

Fredriksson har överklagat beslutet och räknar med att hovrätten prövar saken i början av veckan.

På söndagen anmäldes även hanteringen till Justitiekanslern (JK). I sin anmälan kräver nätverket Rättssäkerhetsorganisationen, där bland andra Billy Butt och Anna Sjödin ingår, att JK ska pröva om saken hanterats korrekt av Malmö tingsrätt.

Daniel Persson/TT