327% högre taxa

Publicerad:
Uppdaterad:

På söndag kostar utflykten till stan 512 kronor för barnfamiljen

Två barn och två vuxna i familjen?

Då blir det dyrt att åka t-bana från och med söndag.

En resa tur och retur i tre zoner kostar över 500 kronor.

På söndag, 1 april, införs SL:s nya zontaxa. Zonindelningen innebär att det blir dyrare att åka både längre och kortare sträckor för den som vill betala kontant.

För en barnfamilj, som åker tre zoner, stannar i stan några timmar och sedan ska ta sig hem igen, blir det sammanlagda priset 512 kronor.

Ingen ska vilja köpa på bussen

Tidigare kostade samma resa 120 kronor.

– Det visar att det inte är en bra idé att köpa biljetter i trafiken. Och det är precis det vi vill att man ska undvika. Vi tror inte heller att någon kommer att vilja göra det, säger Björn Holmberg, pressansvarig på SL.

Det blir ett hårt slag mot stans alla turister och helgbesökande.

– Inte alls. Då köper man ett turistkort. All information om det finns på nätet.

Enligt Björn Holmberg är resenärerna förstående inför den nya zontaxan. Något Ilija Batljan, (s) kommunalråd i Nynäshamn, inte håller med om.

– Det är inte sant. Jag har en lista med flera tusen namnunderskrifter mot de nya priserna som SL vägrar ta emot, säger han.

Enligt Ilija Batljan kommer många, framförallt de som bor längst ut i zonindelningen, inte längre välja SL som färdmedel.

”En straffbeskattning”

– Det kommer minska rörligheten i hela regionen. Och det är en straffbeskattning mot de som bor längre bort från innerstaden, säger han.

Dessutom ser SL stockholmarna som turister, menar Batljan.

– Man skaffar ett system som passar turister och inte oss som bor i regionen.

Från den 1 april är det inte längre möjligt att köpa biljetter ombord på bussarna.

– Resenärerna kommer att vänja sig vid det. Vi sätter biljettautomater vid de större hållplatserna, och man kan köpa biljett med mobiltelefonen, säger Björn Holmberg.

Så mycket kostar det

Sara Haldert (.se)

Publicerad: