M-krav att även Stegö Chilò avgår

NYHETER

”Hon skadar de nya moderaterna och möjligheten att få fokus på politiken”

Att handelsminister Maria Borelius avgått efter kritiken mot hennes privatekonomi räcker inte tycker höga moderater runt om i landet.

De anser att också kulturminister Cecilia Stegö Chilò måste gå.

– Om hon funderar igenom sin situation, skulle det förvåna mig om hon kommer fram till att hon kan sitta kvar, säger Lennart Hedquist, ordförande i skatteutskottet till Tv4.

Foto: En klar majoritet av de moderata distriktsordföranden TT talat med anser att också Cecilia Stegö Chilò gjort sig politiskt omöjlig.

– Det är det allmänna omdömet. Hon får en omöjlig uppgift att basa över kulturdepartementet, och hon skadar de nya moderaterna och vår möjlighet att fokus på det vi vill prata om – politiken, säger Katarina Brännström, riksdagsledamot och ordförande för moderaterna i Kronoberg.

TT: Hur fort måste det ske?

– Jag hade hoppats att det var klart redan.

Statsminister Fredrik Reinfeldt meddelade på lördagen att Borelius avgår. Mycket av mediernas rapportering den senaste veckan har handlat om hennes och Stegö Chilòs privatekonomier. Bland annat har de inte betalat tv-licens, kulturministern inte på 16 år.

”Alldeles oerhört”

TT har talat med 15 av 25 moderata distriktsordföranden i landet. En klar majoritet anser att också Stegö Chilò redan gjort sig politiskt omöjlig.

– Hon får svårt med trovärdigheten i departementet, där hon har tv-frågorna, säger riksdagsledamot Margareta B Kjellin, ordförande i Gävleborg, till TT.

– Det är, tycker både jag och medlemmarna, korkat och klantigt att uppträda så här, säger Christer Johansson, ordförande i Södra Älvsborg.

Alla TT talat med påpekar att Reinfeldt avgör. Men också att regeringen lägger budget på måndagen, och att alla turer tar bort fokus från politiken.

– Hur många bryr sig om budgeten så länge det här pågår? frågar sig Brännström.

Inte nog

Ove Andersson, ordförande i Bohuslän, har sin syn klar om Stegö Chilò och Borelius:

– De har skadat förtroendet för partiet alldeles oerhört och kan omöjligtvis jobba politiskt över huvud taget med något förtroende inom överskådlig tid.

Men Magnus Graner, ordförande i Uppsala län, tycker inte svartlöner och tv-licens räcker.

– Det två omständigheterna gör det inte nödvändigt att hon ska behöva avgå.

Reinfeldt har nyligen klargjort att han inte accepterar civil olydnad i partiet. Och i veckan anmälde många höga m-politiker tv-innehav till Radiotjänst.

”Glidande skala”

Gunnar Axén, nyvald ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott, är en av dem. Han uppger att hans cirka tioåriga betalningsvägran först var en ideologiskt protest som sedan övergick i slentrian – men också att han fortfarande är principiell motståndare till dagens tv-finansieringssystem.

TT: Vad är det som gör att väljarna inte ska tro att du nu bara försöker rädda din karriär?

– Jag tror inte min karriär, att tv-licensens betalande eller icke betalande har någon större betydelse för det. Men det är klart man ska betala tv-licens.

TT: När kom du till den slutsatsen?

– Det är väl en glidande skala. Det går nog inte att sätta något datum på detta.

Bertil Jonsson, ordförande i Skaraborg, säger till TT att han kände till ”nyliberala krafter” i partiet.

– Men att det var så gott om dem, och på den här nivån, förvånade mig.

Läs också:

Tomas Bengtsson/TT , aftonbladet.se