Reinfeldt nöjd efter middag med Putin

NYHETER

”Lovar gott för Europasamarbetets framtid”

Statsminister Fredrik Reinfeldt var nöjd efter middagen med president Putin.

- Det var en fantastiskt innehållsrik middag som lovar gott för Europasamarbetets framtid, sade han.

Reinfeldt var också tillfreds med att EU-ordföranden Matti Vanhanen framförde "en mycket klar position" om unionens oro för Rysslands utveckling, dels för hur rättsstaten fungerar och dels de ryska relationerna till Georgien.

Enligt Reinfeldt försäkrade Putin att allt görs för att klara upp mordet på den ryska journalisten Anna Politkovskaja. Presidenten påpekade dock att brottslighet även finns på andra håll i Europa.

- Sedan har han en annan syn på situationen i Georgien, som han menar handlar mer om ledarskapet i Georgien och deras offensiva syften, sade Reinfeldt.

EU är kritisk till de hårda sanktioner som Ryssland infört mot det lilla landet i söder efter det att Georgien gripit och utvisat misstänkta ryska spioner.

Största delen av middagsdiskussionen handlade dock om energipolitiken.

- Det är ju väldigt tydligt att här är två parter som vill mötas. Ryssland vill sälja gas och olja under ordnade former och här finns också köpare som vill ha säkra och stabila transporter.

Enligt Reinfeldt markerade båda sidor en vilja att handeln med olja och gas ska fungera på marknadsmässiga principer, som att man öppnar upp varandras marknader för investeringar, att ingångna avtal ska hållas och att man upprätthåller en fungerande konkurrens.

- Har det gått i någon riktning så har det gått framåt.

TT