SKULDEN: –4 466

NYHETER

Statsskulden den lägsta på flera år

Foto: 2006: 134 464 KR För första gången på fyra år minskar Gabriella Sjökvists andel av statsskulden. Per person uppgår den nu till knappt 135 000 kronor – totalt handlar det om en minskning med 33 miljarder kronor, från 1 254 till 1 221 miljarder. Gabriella jobbar kvar på servicehemmet Kryddgården i Enköping.

Nu är Gabriella Sjökvist, och alla vi andra, skyldiga 134 464 kronor.

Så stor är statsskulden per person.

Under det senaste året har den minskat med nära 4 500 kronor.

I går vandrade nye finansministern Anders Borg den traditionella sträckan från finansdepartementet till riksdagen. I handen hade han förslaget till ny statsbudget för nästa år, förr kallad den nådiga luntan.

Men det var med delvis lätta steg som Anders Borg tog sin promenad. Under det senaste året har nämligen statsskulden minskat rejält. Förra året, då företrädaren Pär Nuder gick promenaden, var statsskulden 1 254 miljarder. Nu har den sjunkit till 1 221 miljarder, en minskning med 33 miljarder.

Lägsta siffran på 4 år

Gabriella Sjökvist, 25, är en veteran i Aftonbladet. Ända sedan 2000 har hon representerat statsskulden uppdelad per person. Innan dess var det jämnårige Mathias Abrahamsson som stod som symbol.

I år är Gabriella Sjökvist, och alla vi andra, skyldiga 134?464 kronor. Det är den lägsta siffran på fyra år och 4?466 kronor mindre än för ett år sedan.

Gabriella Sjökvist jobbar kvar på servicehemmet Kryddgården i Enköping. Hon funderar som bäst på om hon ska vidareutbilda sig inom vården eller byta inriktning.

– Men innan jag börjar plugga måste jag veta vad jag vill.

Vill minska skulden

Under året har hon förlovat sig men annars är livet ungefär som tidigare. Om regeringens första vecka säger hon:

– Jag känner mig kluven. Jag har gillat Fredrik Reinfeldt, jag tycker han är rapp i käften och står för det han säger. Men nu vet jag inte vilket ben jag ska stå på. Spännande är det i alla händelser.

Större delen av statsskulden har svenska folket lånat av sig själv. 77 procent av lånen är i svensk valuta och kommer från företag, finansinstitut och privatpersoner.

Men 23 procent av skulden är placerad i utlandet. Utlandsskulden är 282 miljarder, 23 miljarder mindre än för ett år sedan.

Riksgäldskontoret, som sköter statsskulden, har länge haft ambitionen att minska utlandsskulden. Man vill inte råka ut för obehagliga överraskningar om kronan tappar i värde.

Så har vår skuld växt – år för år

Lena Mellin