Ingen björn spårad

NYHETER

Länsstyrelsen vill att fler hör av sig

Förtfarande går det inte att helt säkert säga att Jönköpingstrakten verkligen haft björnbesök.

De spår som rapporterades in förra veckan visade sig komma från grävling.

Det var i mitten av oktober som ryktet om björnen började spridas. Rapporter kom in från Härja, en liten by mellan Tidaholm och Mullsjö.

Senare kom ytterligare rapporter från Mullsjö, vilket ledde till att flera skolor och förskolor höll sina barn inomhus under en dag. Men den senaste tiden har det varit tyst.

– Vi har fått in två rapporter om spillning och konstiga bökspår, men alla spår har visat sig komma från grävling, säger Linda Andersson, rovdjursexpert på länstyrelsen i Jönköpings län.

Efterlyser fler rapporter

Det har också varit svårt för länsstyrelsen att komma i kontakt med människor som verkligen sett björnen. Det i sin tur leder till att det blir svårt att spåra den eftersom det inte är så stor idé att bara gå ut och leta planlöst.

– Vi vill fortfarande gärna komma i kontakt med människor som sett björnen. Som det är nu kan vi varken bekräfta eller dementera att vi har haft en björn här, säger hon.

Kan det vara så att björnen har gått i ide?

– Det vet vi inte. Det är väl kring den här tiden som björnarna längre norrut går i ide, men hur de gör så här långt söderut vet jag inte.