Pappa dömd för könsstympning

NYHETER

Hovrätten fastställer tingsrättens dom

I tingsrätten dömdes mannen för könsstympning till fyra års fängelse. Domen överklagades och under onsdagen meddelades hovrättens dom.

Den 41-årige mannen lät föra bort son dotter och könsstympade henne i Somalia. Han var den förste som ställdes inför rätta i Sverige för könsstympning, trots att lagen funnits sedan 1982.

Mannen som är svensk medborgare och bosatt här sedan 1980-talet, nekade till brott. Enligt honom var det andra personer som låg bakom ingreppet på dottern som utfördes för över ett år sedan, då flickan var tolv år gammal.

Ett grovt brott

I tingsrätten dömdes mannen till fyra års fängelse. Mannens advokat ansåg i hovrätten att åtalet skulle ogillas, medan åklagaren ville skärpa straffet. Hovrätten gick dock på tingsrättens linje och fastställde den tidigare domen.

Hovrätten i västra Sverige fastslår att pappan och en annan person höll fast flickan medan delar av dotterns förhud och blygdläppar avlägsnades.

Enligt rätten är brottet som begåtts grovt, eftersom barnen kvarhållits under en längre tid mot sin vilja.

Flickans mamma och pappa var skilda och hade delad vårdnad om barnen. Mamman hade tillåtit att pappan gjorde en kortare resa till Somalia med deras två barn, men mannen höll kvar barnen i Somalia mot mammans vilja. Först sommaren 2005 lyckades flickan rymma. Sonen är fortfarande kvar i Somalia.

Tidigare artiklar:

Susanna Vidlund