Ingen resning i Högsta Domstolen för Billy Butt

NYHETER

Men Butt ger inte upp – ”jag försöker igen”

Foto: Om och om igen I dag fick Billy Butt avslag på sin åttonde resningsansökan som han gjorde ensam – nu tänker han ansöka igen, den här gången med advokathjälp.

Högsta Domstolen avslår den våldtäktsdömde Billy Butts åttonde resningsansökan, men Butt ger inte upp.

– Jag ska försöka igen. Sanningen måste komma fram, säger han till aftonbladet.se.

Musikproducenten Billy Butt dömdes 1993 av Stockholms tingsrätt till fyra års fängelse för nio fall av våldtäkt och ett fall av försök till våldtäkt.

Hovrätten skärpte senare straffet till fem års fängelse. 1996 släpptes han ur fängelset.

Billy Butt själv har hela tiden hävdat att han är oskyldig.

Försvaras av kändisar

Flera människor har gått ut och försvarat Butt, bland andra skådespelaren Jan Malmsjö och Aftonbladets krönikör Robert Aschberg – som liksom andra ifrågasätter om Butts sexuella aktiviteter med flickorna verkligen handlade om våldtäkt.

Avslaget idag gällde Butts åttonde resningsansökan.

ndash; Det känns som att jag gått i genom sju sorger och åtta år av bedrövelse för att komma hit. Rättvisan har inte segrat, men jag kom i alla fall nära. Två av fem justitieråd ville ge mig resning, säger Billy Butt efter att han mottagit HD:s besked.

Kvinnornas advokat: Han vill slippa skadestånden

Advokaten Py Löwgren företrädde tre av de unga kvinnorna som Billy Butt dömdes för att ha våldtagit.

– Det är självklart att han inte får någon resning, han vill bara slippa skadestånden, säger hon till aftonbladet.se i dag.

Billy Butt avvisar uttalandet:

– Detta handlar inte om pengar. Det handlar om att jag inte har begått de här brotten, och att 14 år av mitt liv har förstörts.

I dag börjar Butt om – han kommer att göra en ny resningsansökan tillsammans med en advokat. Senaste ansökan gjorde han själv.

– Jag är lekman och kom så här långt. Med en advokat måste jag lyckas. Det viktigaste är att det blir en ny rättegång. Sanningen måste komma fram.

Tidigare artiklar

Karin Henriksson, Simone Söderhjelm