Allt ljus på Lund

Foto: Rickard Willford, projektledare och Caroline Lund, curator för uställningen, visar det pampiga rummet i Hypotekförenings byggnad där presskonferensen ska hållas.
NYHETER

I helgen går solen upp två gånger i Lund. Solinstallationen är en del i förklaringen till hur Lund ska bli kulturhuvustad 2014.

– Det är ju inte bara att fylla i en blankett, säger projektledare Richard Willford.

2014 vill Lund bli europeisk kulturhuvudstad. Ansökningsprocessen är ett långdraget snårigt projekt och i helgen är det tänkt att lundaborna ska få reda på vad det hela handlar om.

För att förklara det något komplexa ansökningsförfarandet har 20 europeiska konstnärer bjudits in till utställningen ”Capital”. Det är också här solinstallationen kommer in i bilden.

– Tanken var att göra en väldigt lustfylld utställning. Vi kommer bland annat att hänga upp en upplyst heliumballong som vandrar mellan Domkyrkan och Stadshallen. Så att Lund får två soluppgångar, säger Carolin Lund, curator för utställningen.

Under kulturfestivalen öppnas Hypoteksföreningens annars tillbommade byggnad på Kyrkogatan upp. Här brukar kungafamiljen övernatta under sina Lundabesök och det är sista chansen för en rundtur innan den görs om till kontorslokaler.

”Capital” är ryggraden i programmet. Men det innehåller också föreläsningar, teaterföreställningar och klubbkvällar.

Flera punkter i programmet är startskott för återkommande serier. Allt med ett syfte att bygga upp kulturlivet i Lund inför kulturhuvudstadjuryns val.

– Om vi inte lyckas lyfta oss på sju år tror jag inte att juryn tycker att vi är värdiga, säger projektledare Richard Willford.

Punkter ur programmet

Martin Ekelund (.se)