Smörgåstårta fällde polisman

NYHETER

En polis får inte begära en smörgåstårta för att en utredning ska påskyndas.

En 60-årig polisman döms av Lunds tingsrätt till 80 dagsböter för mutbrott.

Foto: Lämplig belöning för polisarbete?

Förra våren fick en student sin bastrombon stulen i Lund. Mannen var mycket angelägen om att få tillbaka den och polisanmälde stölden.

Han besökte också ett stort antal musikaffärer, orkestrar, pantbanker och samlare i södra Sverige och Danmark för att höra om någon sett till instrumentet.

När han besökte en pantbank i Malmö fick han där höra att en man kommit in med en trombon och måste ha blivit fotograferad av en övervakningskamera.

När trombonägaren besökte Lundapolisen fick han se foton från övervakningskameran. Samtidigt nämnde den 60-årige polismannen att det förekom att poliser som gjort en bra insats bjöds på smörgåstårta. ”De yngre poliserna är hungriga” och att de ”kanske bryr sig lite mer om de får en tårta”.

Gjorde susen

Bilden från övervakningskameran sattes upp på polisens anslagstavla med löftet om en tårta. En arrestvakt kände igen mannen på bilden som kunde gripas. Studenten fick tillbaka sitt instrument, som värderats till 40000 kronor.

Polismannen informerade studenten om vem som skulle ha tårtan och var den skulle beställas. Han talade till och med om vilka ingredienser tårtan borde innehålla.

Musikern beställde en tårta för åtta man. Där hade förmodligen historien slutat om inte studenten under rättegången mot trombontjuven krävt ersättning för tårtan.

Musikerns uppgifter ledde till mutåtalet mot polismannen som hela tiden sagt att smörgåstårtan inte alls varit ett krav. Studenten hade heller inte uppfattat det som ett krav. Polismannen hade sagt att ”det brukar hjälpa”.

Kvar på jobbet

Tingsrätten anser däremot att polismannen menat allvar med att begära ”förmånen” och att han aktivt verkat för att förmånen skulle komma till rätt person.

I domen skriver tingsrätten: ”Ett synsätt inom den offentliga verksamheten att det skall krävas en särskild ”smörjning” för att ett ärende skall handläggas får aldrig godtas.

Polismannen får behålla jobbet, trots domen för mutbrott.

TT