Putin kan bli premiärminister

NYHETER

”Att jag skulle leda regeringen är ett ganska realistiskt förslag”

Foto: Rysslands president Vladimir Putin kommer att stå som förstanamn på Enade Rysslands partilista i parlamentsvalet i december, meddelade han själv på måndagen.

President Vladimir Putin kan vara på väg att sadla om till premiärminister.

Det skulle betyda att han behåller makten över Ryssland trots att hans mandatperiod som president löper ut.

Rysslands president Vladimir Putin kommer att stå som förstanamn på Enade Rysslands partilista i parlamentsvalet i december, meddelade han själv på måndagen.

Putin talade vid partiets kongress i Moskva och uteslöt samtidigt inte att han kan komma att bli premiärminister, när han väl har lämnat presidentposten i och med presidentvalet i vår, rapporterar Reuters.

– Att jag skulle leda regeringen är ett ganska realistiskt förslag, men det är för tidigt att tänka på det ännu, sade Putin vid kongressen.

Lett Ryssland sedan 1999

Den snart 55-årige förre KGB-agenten har i praktiken lett Ryssland ända sedan sommaren 1999 då Boris Jeltsin utsåg honom till premiärminister. Ett halvår senare tog han över presidentposten när Jeltsin plötsligt avgick.

Inför presidentvalet nästa år har dock Putin vägrat gå med på att ändra grundlagen för att göra det möjligt för honom att ställa upp för en tredje mandatperiod i följd. Ändå har det ansetts som givet att han på något sätt kommer att fortsätta vara den dominerande kraften i rysk politik.

Skarp kritik

Som premiärminister skulle han visserligen behöva lyda under presidenten. Ingenting hindrar emellertid att premiärministern är den som drar upp de politiska linjerna och för fram förslagen, som sedan presidenten bara godkänner – i stället för tvärtom.

Ingenting hindrar heller Putin från att ställa upp i nästföljande presidentval, år 2012.

Under tiden som president har han med god hjälp av stigande oljepriser har byggt ett betydligt rikare och starkare Ryssland. Samtidigt har kritiken utifrån varit skarp om allt mer centraliserad makt, mindre yttrandefrihet och brutalt agerande mot politiskt och ekonomiskt oppositionella.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Ryssland