Jagas i hela världen

Interpol visar bild på nät-pedofil - lyckades återskapa försvanskat foto

Foto: REUTERS
Interpol har delvis lyckats återskapa den misstänkte pedofilens ansikte som var kraftigt förvrängt på bilderna. Nu jagas mannen i hela världen.

För första gången offentliggör Interpol en bild på en man som förgriper sig på barn på nätet.

Avsikten är att få fram mannens identitet.

- Mannen är i 35-40-årsåldern. Vi känner inte till hans nationalitet. Han kan vara svensk, säger kriminalkommissarie Anders Persson vid Interpol till TT.

Förklaringen till att Interpol i dag går ut med bilden till nyhetsmedier i hela världen är att polisen uttömt alla andra möjligheter att identifiera honom.

Vi har försökt på alla tänkbara vägar, men nu har vi nått vägs ände, säger Persson.

Mannen figurerar på 200 bilder på nätet. Bilderna föreställer grova sexuella övergrepp på tolv olika pojkar från sex år och uppåt. Enligt Interpol har bilderna tagits i Vietnam och Kambodja 2002 eller 2003.

Förvrängt ansikte

För att dölja sin identitet har mannen förvrängt sitt ansikte med hjälp av ett fotoprogram. Tyska Bundeskriminalamt (BKA) - som motsvarar svenska Rikskriminalpolisen - har dock lyckats återställa ansiktsbilden och få fram en identifierbar bild.

Persson, som är utlånad till Interpol från svenska Rikskriminalens barnporrgrupp, har arbetat med att bekämpa barnpornografi på nätet i tio år. Han säger att det är mycket ovanligt att man tydligt kan se ett ansikte på förövaren. Däremot hängs offren ut av pedofilerna på internet.

Chockerande siffra

Svensk polis var först i världen med att skapa en bilddatabas med övergreppsbilder på barn som används för att identifiera barn och förövare. Persson har de senaste åren medverkat till att bygga upp en likadan databas på Interpol.

- Vi har lyckats identifiera 600 utsatta barn med hjälp av databasen, vilket är en chockerande låg siffra. Vi tror att det verkliga antalet är minst tio gånger större, säger Persson.

TT: Tror du att Interpol efterlyser pedofiler på det här sättet fler gånger?

- Jag tar för givet att vi tar till den här metoden igen om vi behöver hjälp att identifiera någon, säger Persson.

Ewa Tures/TT