Frikända för mord på Martin, 14

NYHETER

Vakternas misshandel fanns på video

Sju tidigare vakter och en sjuksköterska på ett ungdomsfängelse i Florida har frikänts för mord på en 14-årig svart pojke trots att vakternas misshandel av honom fanns på video.

Den helvita Florida-juryn behövde bara 90 minuter på sig för att frikänna vakterna och sjuksköterskan som åtalats för att ha misshandlat Martin Lee Anderson så svårt att han senare avled. Han hade skickats till ungdomsfängelset efter att ha kört sin mormors bil.

Florida har tidigare gått med på att betala Martin Lee Andersons föräldrar fem miljoner dollar.

– Om du dödar en hund döms du till fängelse. Men om du dödar en liten svart pojke händer ingenting, sade föräldrarnas advokat Benjamin Crump efter frikännandet.

14-åringen föll ihop under en löpträning den 5 januari, bara några timmar efter att han kommit till ungdomsfängelset i Panhandle i Florida. En video visar att fängelsevakterna slog och sparkade Lee Andersson för att han skulle resa på sig och fortsätta springa. En sjuksköterska stod och tittade på. Dagen efter dog pojken på sjukhus.

Först påstods att han dött på grund av en blodsjukdom. Men en obduktion visade att han kvävts. Vakterna hade försökt pressa in kapslar med ammoniak i hans näsa i ett försök att få liv i honom.

TT-Reuters