”Mordet är uppklarat”

NYHETER

Förundersökningsledaren i fallet Politkovskaja i exklusiv intervju

1 av 3 | Foto: Anna Politkovskaja sköts till döds utanför sitt hem den 7 oktober 2006.

Mordet på Anna Politkovskaja är i stort sett löst.

Den som höll i vapnet har gripits, likaså personerna som ledde mördaren till offret.

Nu saknas bara en person: beställaren.

Det säger chefsutredaren Petros Garibjan i en exklusiv intervju med Novaja Gazeta.

Ett år har gått sedan mordet på Anna Politkovskaja.

I går samlades ett stort antal människor utanför porten till bostaden där hon bodde i Moskva. Den port som mördaren använde när han lördagen den 7 oktober 2006 sköt den frispråkiga och regimkritiska journalisten till döds med två skott.

Ett år senare vet polisen vem som höll i pistolen och vilka som ledde mördaren rätt. Det säger förundersökningsledaren Petros Garibjan i en intervju med tidningen Novaja Gazeta, där Anna Politkovskaja arbetade.

Kan skada fallet

– När det gäller utförarna, ja (de är gripna). Och om ni menar de som koordinerade hela den brottsliga kedjan fram till utförandet och själva verkställandet av mordet så är svaret också ja.

Däremot finns det fortfarande frågetecken kring vem den eller de var som ytterst beställde mordet på Anna Politkovskaja. Men Petros Garibjan är positiv även i det fallet.

– När det gäller beställarna kan man säga att vi har gjort intressanta antaganden. Det är allt jag kan säga för tillfället. Det är en komplicerad sak att fastställa beställaren i ett sådant här fall och det kan skada fallet att ge ut information.

Den 27 augusti meddelade riksåklagaren Jurij Tjajka att tio personer gripits, misstänkta för inblandning i mordet på Politkovskaja. Bland dem fanns yrkeskriminella från Tjetjenien men också personer inom säkerhetstjänsten och polisen. Senare greps också Sjamil Burajev, misstänkt för att ha hjälpt till att organisera mordet. Burajev tillhörde tidigare makteliten i Tjetjenien och ställde 2003 upp i republikens presidentval.

Två motivbilder

Enligt Garibjan arbetar man nu utifrån två motivbilder, som inte går att skilja från varandra. Anna Politkovskaja mördades för sin yrkesutövning som journalist - och av politiska skäl.

– Anna var en journalist som behandlade brännande politiska ämnen, säger Garibjan.

Petros Garibjan och hans kollegor är uppe i tio tjocka volymer utredningsmaterial. Totalt arbetar nio personer med att lösa mordet. I Ryssland har oron varit och är fortfarande stor för att brottet aldrig kommer att klaras upp. Så har det sett ut i tidigare fall när ryska journalister mördats. Det har också talats om påtryckningar från säkerhetstjänsten FSB och från makten i Kreml. Petros Garibjan säger att oron saknar grund.

– Jag har inte känt av några påtryckningar. Bara hjälp: från Annas familj, från er (på Novaja Gazeta), från ledningen. Chefsåklagaren har stöttat på alla sätt, han har följt utredningen och kommit med råd.

Novaja Gazeta:

– Kan ni svara på den eviga frågan: finns det ouppklarade mord?

– De finns förmodligen. Men jag har själv aldrig råkat ut för det.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ryssland