Vårväder i helgen

NYHETER

Kan vara årets sista varma helg

Vårkänslor och picknick utomhus – i oktober.

I helgen kan du passa på att njuta av sol och varma vindar.

Nästa vecka kan det vara för sent.

Även om lördagen inledes med trist väder och moln så finns det stora chanser till sol och värme i större delen av landet.

– På många håll har vi ett högtryck som kommer att ligga kvar under helgen. Fram på lördagen kan det bli riktigt fint väder med sol och temperaturer upp mot 15 grader, säger Jonas Höglund, meteorolog på SMHI i Norrköping.

Plocka fram vårjackan

Det är främst i de södra, västra och norra delarna av Sverige som man kan plocka fram vårjackan igen och njuta av solen.

– I Stockholmstrakten och längst östkusten kan det bli en del moln, men med lite tur spricker det upp under dagen även där. I de allra nordligaste delarna av landet kan det dock dra in en del regnmoln, säger Jonas Höglund.

På söndagen håller de varma temperaturerna i sig, men en del moln drar in över landet vilket minskar solchanserna.

– Mest chans till sol under söndagen är det i Östersundstrakten och i södra Sverige, säger Jonas Höglund.

Nästa vecka blir kyligare

Redan på måndagen kan det återigen vara dags att plocka fram höstjackan och mössan. Hela Sverige får kyligare väder och vintern tränger sig på.

– Under måndagen drar kallt väder in över Norrland och det sprider sig sedan neråt över hela landet, säger Jonas Höglund.

Även om SMHI inte har någon allmän definition på när hösten kommer finns det stor risk att helgens varma väder blir årets sista chans till utomhuspicknick och varma vårvindar.