De planerade attentat mot Livets Ord

NYHETER

Tre män åtalade för försök till terroristbrott

Stockholm (TT)

Tre män med islamistisk bakgrund planerade flera terrordåd i Sverige. Bland annat planerade de att spränga Livets Ord i Uppsala.

På onsdagen väcktes åtal mot männen, som lärde känna varandra på en terrorsajt.

Tillsammans misstänks de tre, en 22-åring från en Stockholmsförort, en 19-åring från Skåne och en 25-åring från Norrland, också ha planerat ett spräng- och brandattentat mot det kristna samfundet Livets Ords lokaler i Uppsala.

Stockholmaren åtalas av chefsåklagare Tomas Lindstrand vid internationella åklagarkammaren i Stockholm för försök till terroristbrott och för stämpling till terroristbrott.

”Varnar de europeiska folken”

Norrlänningen åtalas för medverkan till försök till terroristbrott och för stämpling till terroristbrott, medan skåningen endast åtalas för stämpling till terroristbrott.

Bland det bevismaterial Lindstrand styrker sitt åtal med finns bland annat fotografier av Livets Ords lokaler i Uppsala och en film som visar två av männen medan de studerar organisationens hemsida. Där finns också en film där 19-åringen ”varnar de europeiska folken”, vilket åklagaren tolkar som intresse och sympati för Jihad, Islams heliga krig.

På deras datorer har polisen också funnit bevis för att 19-åringen och andra beslutat att utföra attentat.

Molotovcocktails

Av de tre sitter bara 22-åringen, som kastade så kallade Molotovcocktails mot den irakiska vallokalen, fortfarande häktad. De två andra släpptes under mars. Alla tre greps och anhölls den 30 januari.

Åtalen är de första som gäller misstanke om terrorbrott som skulle utföras i Sverige. De två islamister som förra året dömdes för terrorbrott hade samlat in pengar i Sverige, men de attentat som de var avsedda för skulle utföras i Irak.

TT