De blir rika – på att filma misshandel

NYHETER

Säljer sina filmer med slagsmål i slummen

Dennis och Raylo tillbringar kvällarna med att filma slagsmål i slummen.

De hoppas bli rika genom att sälja filmerna till en distributör som ger ut videos med ”Ghettofights”.

– Det här är det riktiga Palm Beach, säger de till SVT.

Foto: tjänar på andras olycka De filmar slagsmål i slummen - och säljer sedan filmerna till en distributör. – Vi vill se ett riktigt slagsmål, säger Dennis och Raylo till SVT:s Faktum.

I samhällsprogrammet Faktum, som visas i SVT i kväll, får vi följa med Dennis och Raylo när de letar efter gatuslagsmål i slumkvarteren i West Palm Beach i Florida. På den så kallade ”Murder street” är mord och skottlossning vanligare än någon annanstans i södra Florida. Och det kan bli lönsamt för Dennis och Raylo.

”Slag för slag”

– Vi vill se när någon får skitmycket spö, förklarar de för Faktums reporter.

– Inte så att någon dör. Men värsta fajten.

På ett kringresande tivoli i Florida följer Raylo och Dennis efter ett gäng unga män som sannolikt kommer att hamna i slagsmål innan kvällen är slut.

– Vi följer efter och ser vad som händer. Slag för slag. Det är allt, säger en av männen till Faktum.

Det är uppenbart att Dennis och Raylo är bekanta med de unga männen, vid ett tillfälle klappar de uppmuntrande om en av dem. Men på frågan om det är deras kamera som får killarna att starta slagsmål, svarar båda nekande: ”Det skulle hända ändå”.

Dennis och Raylo har redan sålt sina filmer i en halv miljon exemplar. De säger att det deras filmer visar är det ”riktiga” Palm Beach, en bild som många amerikaner aldrig får se.

Hemlösa slåss

Enligt männen själva tjänar de mer pengar på att filma slagsmål och misshandel än de skulle göra på att sälja droger. Köpare av deras material är en distributör i Kalifornien, som ger ut en serie filmer med ”Ghettofights”.

En annan filmserie i samma anda är så kallade ”Bumfights”, där hemlösa människor slåss. Efter en rad fall av brutal misshandel av hemlösa väljer dock grundarna till det ansvariga filmbolaget att hålla sig undan.

Fotnot: SVT:s Faktum sänds i kväll klockan 20.00.

Mia Carron