Hänger ut sina ex på nätet

Uppgifterna hamnar i sökbar databas- för att varna andra

På flera sajter hänger nu kvinnor och män ut sina ex med namn och bild- samt varningstexter och betyg. Män och kvinnor från hela världen, inklusive Sverige, stämplas som olämpliga för ett förhållande.

- Det här är ett väldigt osunt sätt att hämnas på, säger familjeterapeuten Sverker Wadstein.

Foto: lars rosengren
Familjeterapeuten Sverker Wadstein tycker det är mycket osunt att hänga ut ex på nätet. " Hämnden är inte ljuv, den är bitter", säger han.

Nog för att många kan vara ledsna och besvikna på sina ex, och älta för sina vänner hur nedrig han eller hon var. Nu tar dock en del steget längre och hänger ut sin före detta med namn, bild- och varningstext så att hela världen kan se. Tusentals ex hängs ut och bitterheten och besvikelsen lyser igenom de berättelser som bifogas. De vanligaste klagomålen är att exet i själva verket var gift, eller var notoriskt otrogen, blåste partnern på pengar eller smittade dem med en könssjukdom.

Sajterna fulla av bilder och berättelser

På en av sajterna står: " Vi erbjuder en sökbar databas så att du kan undersöka folks bakgrund och försäkra dig om att han eller hon inte är galen eller casanova. Undvik att få hjärtat krossat genom att lyssna på personernas ex som vet hur dessa människor är".

Sajten är full av bilder och beskrivningar på människor som gjort sina ex besvikna. Varje månad koras också "månadens värsta".

Hängs ut som notoriskt otrogen

Denna mindre smickrande utmärkelsen innehas just nu av en 35-årig man från Kalifornien som hängs ut med namn och bild. Enligt exet har han konstant 4-5 tjejer på gång, mestadels på nätet-trots att han har haft ett förhållande i sex år.

" Jag har fått nog av samtal från tjejer som hävdar att de ska gifta sig med honom eller är gravida. Efter sex år är jag äntligen fri" skriver hans ex.

Och det finns fler sajter i samma stil. En av dem riktar sig till kvinnor runt om i hela världen och är till för att varna för män som enligt exen varit otrogna eller på annat sätt dumma. På sajten kan kvinnor ranka sina ex enligt en lista med kategorier som "sex" , "tillit" och "pålitlighet".

Sågas som sexpartners

Inte så oväntat får männen som hängs ut på sajten genomgående låga betyg. Många kvinnor bifogar också en berättelse om hur kassa deras ex är i sängen och andra mindre smickrande detaljer.

En annan sajt har ett liknande upplägg, men när finns möjlighet för de uthängda männen att ge sin version av saken. Männen och kvinnorna som hängs ut på de här sajterna är från hela världen, flest är dock amerikaner och britter.

Enligt familjeterapeuten Sverker Wadstein är det här ett väldigt osunt beteende.

- Det säger nog mer om den person som hänger ut än någon annan. Historierna kan vara överdrivna eller uppdiktade. De här människorna verkar sakna någon spärr, säger han.

Visserligen är det viktigt att få utlopp för känslorna om man blivit kränkt genom till exempel otrohet, men inte på det här sättet.

- Det är bättre att prata med vänner eller skriva ett brev man aldrig skickar i väg. Hämnden är inte ljuv, utan den är bitter, säger Sverker Wadstein.

Anna Lindström