Dubois läkare visste om allt

NYHETER

Skrev ut Micke trots att han kände till självmordsplanerna

Foto: ska anmäla På bordet framför Gitte Nilsson står den bok hon skrivit om sin före detta sambo, Micke Dubois, och hans journal. Två veckor innan Micke tog livet av sig skrevs han ut av läkaren från Huddinge sjukhus.

Läkaren visste att Micke ”Svullo” Dubois hade hängt upp en snara i förrådet.

Ändå skrev han ut honom, visar läkarjournalen som Aftonbladet tagit del av.

Två veckor senare hängde sig Micke Dubois.

Uppgifterna avslöjas i boken ”Historien om Micke Dubois - På liv och död” som kommer ut i dagarna. Den är skriven av hans förra sambo Gitte Nilsson och Aftonbladetjournalisten Niklas Bodell.

Hittades av sambon

Det har gått ett drygt halvår sedan Micke Dubois hittades död i förrådet i det hus där han bodde i Huddinge av sin förra sambo Gitte Nilsson.

Han satt på en pall, fullproppad med mediciner och alkohol - och med en cykelvajer som en snara runt halsen. På golvet låg bilder på hans barn. I handen hade han sin mobiltelefon. Senast slagna numret var till Gitte.

Tre veckor tidigare hade hon, tillsammans med Micke Dubois, gått till Huddinge sjukhus. Han mådde väldigt dåligt och förstod att han behövde professionell hjälp.

- Vi berättade för läkarna om Mickes suicidtankar och om att han hängt upp en snara i förrådet för att ta livet av sig, säger Gitte.

Hade suicidtankar

Aftonbladet har tagit del av Micke Dubois läkarjournal. I den skrev läkaren på flera ställen att Micke Dubois hade tydliga suicidtankar och att han förberett att ta livet av sig med en snara i källaren.

Micke Dubois lades in för vård.

En vecka senare skrevs han ut. Läkaren skrev i journalen att Micke inte längre hade några självmordstankar och att han lät glad när han skrevs ut.

Två veckor senare hittades Micke Dubois död - hängd i snaran i förrådet.

- De har gjort en superfel- bedömning, säger Gitte Nilsson.

Hon säger att ingen ville lyssna när hon ville prata om hans problem.

- Det känns som om man blev idiotförklarad. Ingen kände ju Micke bättre än jag. Att skriva ut honom var vansinne.

Anmäler sjukhuset

Tillsammans med Micke Dubois syster förbereder hon nu en anmälan mot sjukhuset.

- Jag tycker att de borde betala skadestånd till Mickes barn och hans mamma. De har förlorat sin pappa och son på grund av läkarens missbedömning.

Aftonbladet sökte i går ansvariga på Huddinge sjukhus utan framgång.

Micke Dubois blev 46 år.

Eric Tagesson