Nyheter

Pekar ut sina kidnappare

NYHETER

Ulf Hjertström: Jag är helt säker på två

LUND

Ulf Hjertström identifierade i går två av sina kidnappare.

Han kunde peka ut dem på bilder som den irakiska säkerhetstjänsten skickat till Rikskriminalen i Sverige.

– Jag är helt säker på två. Dessutom fick jag lyssna på en ljudfil och kände igen en röst, säger Ulf Hjertström.

KÄNDE IGEN RÖSTEN PÅ LJUDFILEN Polisen kom i går till Ulf Hjertströms hotell med bilder och en ljudfil. Hjertström kunde identifiera två av männen som var med då han kidnappades i Bagdad den 25 mars i år.
KÄNDE IGEN RÖSTEN PÅ LJUDFILEN Polisen kom i går till Ulf Hjertströms hotell med bilder och en ljudfil. Hjertström kunde identifiera två av männen som var med då han kidnappades i Bagdad den 25 mars i år.

Två polismän från länskriminalen i Skåne kom i går till Lund där Ulf Hjertström, 63, tillfälligt bor på ett hotell.

Med sig hade de bilder på fyra irakier och en inspelning av ett samtal.

Hölls fången i 67 dagar

– Två av personerna på bilderna var med vid kidnappningen. Rösten på ljudfilen känner jag igen som en av dem som höll mig fången.

Ulf Hjertström kidnappades långfredagen den 25 mars i år i Bagdad, där han arbetar som oljemäklare och har varit bosatt de senaste 15 åren.

Han såldes sedan vidare till andra kidnappare, som höll honom fången i 67 dagar. Under de mardrömslika dygnen i fångenskap skenavrättades han tio gånger och tvingades se minst åtta avrättningar av medfångar i sin cell.

”Jag känner igen rösten”

– De som höll mig fången var en far och en son och en släkting till dem. Jag känner igen en röst på ljudfilen som antingen faderns eller sonens, men kvaliteten är dålig och man hör inte vad de säger.

Först för en och en halv månad sedan fick UD och Rikskrim veta att en svensk medborgare kidnappats i Irak. UD blixtinkallade förre folkpartiledaren Maria Leissner till de hemliga förhandlingarna för att få Ulf Hjertström fri.

Den 30 maj släpptes Ulf Hjertström ur fångenskapen och hämtades av irakiska säkerhetsagenter.

– Jag vet att någon betalat en lösensumma för mig, men jag vet ännu inte vem eller hur mycket, säger han.

Håller på att samla bevis

Poliserna som kom till Ulf Hjertström i går berättade inte i vilket sammanhang bilderna på de fyra irakierna tagits eller var ljudfilen kom från.

En källa på Rikskriminalen säger till Aftonbladet att det är möjligt att kidnapparna är gripna och att irakiska säkerhetstjänsten nu håller på att samla bevis mot dem.

– Det har gjorts ett stort antal gripanden i samband med ”Operation Lightning”, som irakierna bedriver mot motståndsmän i samarbete med amerikanarna, säger Aftonbladets källa.

Ljudfilen är troligen en hemlig avlyssning av personerna i huset där Ulf Hjertström misstänks ha hållits fången.

Tidigare:

Per-Ola Ohlsson

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp startkit här

Dentway

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter