Unga lever i fattigdom

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholms studenter klarar inte sin ekonomi

MÅSTE SNÅLA Studenten Erik Grunde, 23, dricker kaffe och snusar till lunch. Mat är för dyrt. "Det är knappast någon sund livsstil, men något måste man ju dra in på", säger han.
Foto: MALIN ARNESSON
MÅSTE SNÅLA Studenten Erik Grunde, 23, dricker kaffe och snusar till lunch. Mat är för dyrt. "Det är knappast någon sund livsstil, men något måste man ju dra in på", säger han.

Var femte student i Sverige lever i fattigdom.

I dyra Stockholm är situationen extra allvarlig.

- Jag är rädd för att det i framtiden bara är de med rika föräldrar som kommer ha råd att plugga, säger Lotta Ljungquist, vice ordförande i SFS.

På Stockholms universitet och Södertörns högskola finns sammanlagt cirka 50000 studenter. De flesta av dem har motvilligt blivit experter på att gneta.

Den som tar fullt studielån ska leva på omkring 6900 kronor i månaden. Det är extra besvärligt i Stockholm. Kurslitteraturen är dyr, SL-kortet går på 600 kronor i månaden och studentboendet kostar ofta mellan 3000 och 4000 kronor.

En av fem är fattig

I slutet av mars presenterade Socialstyrelsen en undersökning som visar att var femte student i Sverige lever i fattigdom. För 15 år sedan visade en liknande kartläggning att var sjunde student var fattig.

Regeringen har insett allvaret och höjer studiemedlet från och med den 1 juli. Men bara med 300 kronor i månaden.

"Förändrar inget"

- De pengarna förändrar inget i stort. Det gör snarare att studenter har råd med el, internet i hemmet och andra nödvändiga utgifter, säger Lotta Ljungquist, vice ordförande i Sveriges förenade studentkårer, SFS.

Hennes organisation kräver en höjning med 1500 kronor i månaden.

- Först då kan studenter klara sig utan att ha ett extraknäck. Vi gjorde en undersökning som visar att hälften av alla studenter jobbar extra. Och av dem menade fyra av tio att det inverkade negativt på studierna, säger Lotta Ljungquist.

Studiemedlet har inte höjts

Det finns nästan 50000 studenter i Stockholm. Många av dem lever på existensminimum - i landets dyraste stad. För att klara sig krävs ofta flera extrajobb. Nu varnar forskare för att studenterna knäcks av sin ekonomiska situation. I dag startar vår artikelserie om stans nya fattiglappar.

Andreas Utterström

Publicerad: