Tony Blair:”Jag erbjuder vårt fulla stöd till Balis folk”

NYHETER

Den brittiske premiärministern Tony Blair var en av många världsledare som på lördagen fördömde de ”förfärliga attackerna” på Bali.

”Storbritannien var djupt tacksamt för och rört av stödet och sympatin från Indonesiens regering och folk efter attackerna i London i juli. Vi står vid Indonesiens sida i denna mycket svåra tid”, sade Blair i ett pressmeddelande. ”Jag erbjuder vårt fulla stöd till Balis folk när de ska återhämta sig från ännu ett illdåd så snart efter attacken 2002”.

– Vår djupaste medkänsla till offren, deras familjer och Balis folk som drabbats av meningslöst våld förr. Vi uttrycker också vår solidaritet med Indonesiens regering och meddelar vår beredskap att hjälpa till, sade Vita husets taleskvinna Erin Healy till amerikanska medier.

Chirac-brev

Utrikesminister Laila Freivalds kommenterade dåden via sin pressekreterare:

– Indonesien har återigen drabbats av terrordåd. Sverige fördömer å det starkaste dessa fruktansvärda attacker, som drabbat oskyldiga civila, sade hon.

– Vår djupa medkänsla går till offrens familjer och Balis sedan tidigare hårt prövade befolkning.

Frankrikes president Jacques Chirac skrev i ett brev till sin indonesiske kollega Susilo Bambang Yudhoyono att ”nyheten om den fruktansvärda attack som slet sönder Bali har gjort mig chockad och ledsen”.

”Frankrike fördömer i de starkaste ordalag dessa hatiska handlingar”, tillade Chirac.

– Detta är helt klart terrorhandlingar eftersom målen var slumpmässiga och allmänna platser, sade Yudhoyono själv i ett tv-tal.

– Vi kommer att jaga ifatt gärningsmännen och lagföra dem, lovade han, och uppmanade alla i Indonesien att ”vara på alerten”.

Möte om hjälp

Danmarks utrikesminister Per Stig Møller påpekade att ”handlingen slår också mot Indonesien som nation”. I ett pressmeddelande fortsatte Møller att ”världens folkrikaste muslimska stat genomgår en demokratiseringsprocess som EU och Danmark stödjer. Terrorn har som mål att få denna process att spåra ur. Det får inte ske.”

Australiens utrikesminister Alexander Downer sade till lokala medier att ett akut möte hålls i Canberra under söndagen för att se vilken hjälp man kan erbjuda Indonesien.

– De kan mycket väl behöva det, och vi förbereder medicinsk assistans till indoneserna.

Tidigare artiklar 2002:

Har du anhöriga på Bali?

TT