Nyheter

Kronkursen allt svagare

NYHETER

Tio procent dyrare att turista i euroländerna

Kronan försvagas mot euron och det mesta blir dyrare i Europa. En solstol i Grekland blir en krona dyrare om dagen och det är bland annat turisterna som får betala.

En krona mer om dagen anser nog de flesta att de har råd att betala för en solstol. Men många bäckar små blir som bekant oftast en stor å. På tisdagen nådde kronan sin svagaste kurs mot euron på tre år. En euro kostade 9,39 vilket är 25 öre mer än den 28 juni förra året.

Det är inte ovanligt att charter-arrangörerna tar 30-60 euro för en utflykt per person. Med försvagningen av kronan mot euron blir en sådan utflykt 7-15 kronor dyrare per person.

Större reskassa

– Man måste nog lägga på 5 till 10 procent på semesterkassan. En barnfamilj som har 30000 i semesterpengar får lägga till 1500-3000 kronor extra, säger Ulla Samuel, familjeekonom hos Föreningssparbanken.

Hon menar att svenskar är prismedvetna och väljer länder där valutan är billig.

– När dollarn var svag åkte många till USA, nu är dollarn dyr och då åker vi någon annanstans, säger hon.

Ulla Samuel tycker inte att man ska växla för mycket pengar när man åker på semestern, utan bara det man verkligen tänker spendera. Det är inte bra att ha pengar med hem då växlingskontoret inte ger samma valutakurs tillbaka.

Försiktigare med köp på semestern

En familj med barn får ofta räkna med kostnader för allt från glass läsk till cyklop och badboll. Ulla Samuel säger att när svenska kronan blir svagare måste man tänka mer på vad man köper.

– Ett par kronor mer för en läsk är kanske inte så mycket, men det kan bli många läsk på en semester, säger hon.

Hon tycker att det är viktigt att göra en budget innan man åker och gärna ha en buffert på 2000-3000 för oförutsedda utgifter. Om man använder sitt betalkort måste man vara extra noga med utgifterna så man inte får stora skulder att betala när man kommer hem.

Vanliga utgifter på semesterresan

Therese Holmberg

ANNONS EXTERN LÄNK

Vitare tänder i höst? Köp tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter