Nyheter

Bush: Ingen tidtabell för Iraktrupperna

NYHETER

Fort Bragg

USA:s president George W Bush avvisar kraven på en tidtabell för när trupperna i Irak ska tas hem.

Han vädjade i ett tv-sänt tal om mer tålamod.

- Det kommer fler svåra stunder, sade Bush.

I talet som välregisserat hölls inför soldater på militärbasen Fort Bragg i North Carolina natten till onsdagen svensk tid sade Bush att han hade förståelse för att det amerikanska folket vill ha hem sina soldater så fort som möjligt.

- Vissa kräver att vi ska bestämma en tidtabell för ett tillbakadragande men låt mig förklara varför detta vore ett allvarligt misstag, sade Bush.

- Att fastslå en tidtabell vore att ge fel signaler till irakierna, som behöver känna trygghet i att USA inte lämnar landet förrän vi är klara. Det skulle ge fel signal till våra trupper som behöver känna att vi menar allvar med att fullfölja vårt uppdrag, som de riskerar sina liv för. Och det skulle ge fel signal till våra fiender, som då skulle kunna vänta ut oss. Vi stannar i Irak så länge det behövs och inte en dag längre, sade Bush i sitt tal på årsdagen av maktöverlämnandet till irakiska myndigheter.

Opinion emot

Bush höll sitt tal mot bakgrund av opinionssiffror som aldrig varit lägre under hans presidentperiod och då en majoritet av amerikanerna tycker att regeringen lurade dem in i kriget.

Stödet för kriget har också dalat i takt med att allt fler amerikanska offer. Över 1 700 USA-soldater har dödats, medan antalet civila irakiska offer överstiger 25 000.

Bush aviserade dock ingen kursändring av USA:s Irakpolitik utan vädjade om tålamod.

- Det återstår mer arbete, och det kommer fler svåra stunder som innebär en prövning av USA:s beslutsamhet, sade Bush.

- Mitt i denna våldsvåg vet jag att amerikanerna ställer sig frågan: är det värt denna uppoffring? Det är värt mödan, och det är vitalt för den framtida säkerheten för USA.

Han talade också om de civila framgångar som gjorts sedan invasionen för två år sedan - maktöverlämnandet till irakiska myndigheter för ett år sedan och det faktum att valet kunde hållas som planerat i januari i år.

Återknöt till 11 september

I talet återknöt George Bush till terrorattackerna i USA den 11 september 2001, även om någon koppling mellan attackerna och Saddam Husseins regim aldrig kunnat fastslås. Han citerade även al-Qaida-ledaren Usama bin Ladin som sagt att tredje världskriget rasar i Irak. Detta, sade Bush, var en anledning för USA att fortsätta på den inslagna vägen i Irak.

- De terrorister som dödar oskyldiga män, kvinnor och barn i Bagdad tillber samma mördarideologi som tog livet av våra medborgare i New York, Washington och Pennsylvania. Det finns bara ett sätt att agera mot dem: att besegra dem utomlands innan de attackerar oss här hemma, sade Bush.

Irak är en central front i kriget mot terrorn, sade Bush, delvis därför att oroligheterna i Irak leds av jordaniern Abu Musab al-Zarqawi, som svurit trohet till al-Qaida-ledaren Usama bin Ladin.

- Enda möjligheten för våra fiender att segra är om vi glömmer vår läxa från den 11 september, om vi överlämnar Irak till män som al-Zarqawi och om vi överlämnar Mellanösterns framtid till män som bin Ladin, sade Bush.

För att förstärka bilden av Irak som en tummelplats för terrorister påpekade Bush att USA-trupper i Irak dödat eller tillfångatagit hundratal utländska krigare från länderna Saudiarabien, Syrien, Iran, Egypten, Sudan, Jemen och Libyen.

TT-AFP

ANNONS

Mumin-muggarna för 2022 är här! Förboka dem hos Cervera redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter