Nyheter

Hundratals pilgrimer dog i Mecka

Över 300 pilgrimer dödades i trängseln i samband med den så kallade satanssteningen i Mina utanför Mecka. Enligt utrikesdepartementets presstjänst finns inget som ännu tyder på att svenskar dödats eller skadats.
Över 300 pilgrimer dödades i trängseln i samband med den så kallade satanssteningen i Mina utanför Mecka. Enligt utrikesdepartementets presstjänst finns inget som ännu tyder på att svenskar dödats eller skadats.

NYHETER

Folkmassan rusade fram för att hinna avsluta ceremonin innan solen gick ner.

Ett stort antal pilgrimer knuffades eller föll och trampades ihjäl

Den saudiske hälsoministern uppgav sent på eftermiddagen att 345 pilgrimer omkom och 289 skadades. Enligt andra uppgifter kunde det vara så många som uppemot tusen skadade, men ministern förklarade att många hade kunnat lämna akutvården snabbt.

Sveriges muslimska råd fick på eftermiddagen kontakt med fler grupper med svenska pilgrimer. Ordföranden Helena Benaouda säger att man nu vet att totalt ungefär 1000 svenskar är välbehållna.

Förfrågan

Svenska UD undersöker nu om det finns svenskar bland offren.

– Vi har skickat i väg en förfrågan till Saudiarabien om det finns några svenskar inblandade, men det kan ta ett tag att få svar, säger Sofia Karlberg på utrikesdepartementets presstjänst.

– Uppemot 3000 skandinaver kan befinna sig i Mecka just nu, säger Idriz Karaman, huvudimam för Sveriges bosnienmuslimer, till Sydsvenskan.

Han har själv släktingar och vänner på plats i Mecka.

– Jag måste ringa upp dem och se hur de mår, säger han.

Det var i samband med den symboliska steningen under den muslimska högtiden hajj som ett stort antal människor trampades ner och dödandes, rapporterar arabiska tv-stationen Al-Arabiya.

Bagage föll ner

Tumultet tycks ha börjat med att bagage föll ned från busstak i närheten av folkmassan. Pilgrimer som var på väg mot satanssteningen ska ha snubblat på bagaget, varför folkmassan stoppades upp och människor klämdes eller kvävdes till döds.

De troende kastar små stenar mot tre stenpelare, som placerats vid en gångbro lika bred som en åttafilig motorväg.

Ett antal mindre gångvägar leder upp mot bron och det var vid foten till en av dessa som olyckan hände.

Över 1.400 dog

Torsdagens olycka är inte första gången just steningsceremonin drabbats av olyckor.

1990 omkom 1.426 människor vid samma tillfälle och i februari 2004 trampades 244 ihjäl.

I år hade saudiska myndigheter jobbat för att underlätta för de cirka 2,5 miljoner som besöker Mecka under hajj att genomföra ceremonin riskfritt.

Man hade breddat gångbron och byggt extra uppgångar - och dessutom utökat tiden för pilgrimerna, som av religiösa skäl måste hinna genomföra steningen mellan solens upp- och nedgång.

Fakta: Vallfärden

Pilgrimsresan till Mecka är en av islams grundpelare. Varje muslim som kan uppbringa medel för det förväntas genomföra vallfärden en gång i livet.

Läs mer

Tragedier under hajj

Händelser med många döda under de senaste 25 årens muslimska vallfärder till Mecka:

Caroline Olsson, Robert Triches, TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Kickstarta hösten hos MEDS – fina kampanjer på allt du behöver här!

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter