Gubbe i slips - årets modell

NYHETER

Glöm det där med feminismen.

Det ska vara en gubbe i år. I alla fall i politiken.

Det var inte länge sedan det politiska Sverige gick i ett slags feministiskt rus. Gudrun Schymans planer på att bilda ett feministiskt parti gjorde att många kände att det var dags att flytta fram positionerna. Längst gick socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog som med nätverket Feministas försökte neutralisera Schymans dragningskraft.

Men det var ett halvår sedan. I dag är läget annorlunda.

Nu är det inte längre kvinnor som gäller. Det är gubbar. Med slips och blazer.

Junilistans ledare Nils Lundgren är ett utmärkt exempel. Nordeas förre chefsekonom har som pensionär startat en ny karriär. Förra året valdes han in i EU-parlamentet, nu siktar 69-åringen på riksdagen.

Lundgren är en gubbe. Torr, prudentlig och resonerande. Trots det, eller kanske just därför, påstår 18 procent av väljarna att de är beredda att rösta på hans parti.

Men också bland de vanliga riksdagspartierna är det gubbarna som har vind i seglen. Under hösten har två partier ökat i opinionsmätningarna - socialdemokraterna och moderaterna.

Moderatledaren fyllde visserligen nyss 40. Men födelsedatum säger inte allt. Fredrik Reinfeldt är en gubbe - oavsett ålder. Statsminister Göran Persson, 56, är yngre än Mick Jagger. Ingen skulle komma på tanken att kalla Rolling Stones-sångaren för gubbe. Men Persson är det definitivt och har förmodligen varit det sedan han var relativt ung.

Men politiken är inte den enda arena där gubben fått sin revansch. Det gäller även modet. Den man som vill vara helt rätt väljer keps och golfrutigt och plockar fram koftan ur skamvrån.

I våras var det kvinnor som gällde. Men i höst är det farbröderna som regerar.

Lena Mellin