Advokat åtalad misstänkt för mutbrott

NYHETER

Mututredningen kring Systembolaget har tagit en ny vändning.

Nu har den offentlige försvaren för en av de misstänkta vinleverantörerna själv åtalats misstänkt för grovt mutbrott.

Enligt planerna ska den första processen i muthärvan inledas den 7 november. Då ställs bland andra vd:n, vice vd:n och en anställd från vinleverantören Vin-Trägårdh inför rätta. Företaget misstänks ha betalat mer än 900000 kronor i mutor.

Men nu kan rättegångsstarten vara i fara.

På tisdagen väckte Björn Blomqvist, vice överåklagare vid riksenheten mot korruption, åtal mot vd:ns offentlige försvarare.

Värd 24000 kronor

Enligt åtalet har advokat Per Liljekvist gjort sig skyldig till grovt mutbrott när han tog emot en vinkylare värd nästan 24000 kronor av vice vd:n för företaget. Vinkylaren beställdes genom Vin-Trägårdh.

– Han har missbrukat sin ställning som offentlig försvarare och satt sig i beroendeställning till klienten, säger Björn Blomqvist till TT.

Även vice vd:n för Vin-Trägårdh åtalas för bestickning.

Samtidigt som han lämnade in åtalet begärde Blomqvist även att tingsrätten ska pröva om Liljekvist bör kvarstå som offentlig försvarare.

– Min uppfattning är att han inte bör göra det.

Björn Blomqvist hoppas att den ursprungliga tidsplanen för rättegångarna i muthärvan håller och att det nya åtalet kan tas upp samtidigt som de andra.

Vill bli rentvådd

Den åtalade advokaten Per Liljekvist är ursinnig över åtalet.

– Jag är förbannad. Jag förnekar det här fullständigt och kräver att få bli rentvådd, säger han till TT.

Liljekvist säger att han tagit emot en vinkylare, men säger att han trodde att han skulle få vice vd:ns begagnade. Att det beställdes en ny genom företaget hade han ingen kännedom om.

– Det är fullständigt klarlagt att jag inte mottagit någonting av den som jag är offentlig försvarare åt, säger Per Liljekvist.

Fredrik Gunér/TT