Nermejade av smitare

NYHETER

Emelie, 14, blev liggande blodig – föraren åkte bara i väg

Foto: vansinneskörning En 14-årig flicka och en 15-årig pojke mejades ner i centrala Vännäs av en smitare. Vittnen uppger att bilen stannade till. Cristoffer Hellström kände igen registreringsskylten och kunde tipsa polisen om var bilen fanns.

Tonåringarna på moppen mejades ner och

låg blodiga på vägen.

Bilföraren smet hem och gömde sig.

–?Jag körde bilen och såg moppen, men stannade inte eftersom jag inte märkt någon olycka, sa han när polisen bröt sig in i hans bostad

i natt.

Foto: Chockade Emelies mamma, Ulla Edberg, och hennes sambo Roger Nyström vakade vid Emelies sjukhussäng i natt.

Emelie, 14, och hennes 15-årige kamrat vårdades i natt på sjukhuset i Umeå. I går eftermiddag åkte de på en moppe på Umevägen i centrala Vännäs när de blev nermejade av en bil som gjorde en plötslig vänstersväng.

–?Han struntade i väjningsplikten och körde rakt på dem, säger ett ögonvittne.

Bilen stannade till

Bilen, som tillhör Banverket, kördes av en man i 50-årsåldern. Enligt ögonvittnen stannade bilen till, för att sedan gasa vidare.

–?Pojken chockades när han såg Emelie ligga orörlig på marken. Hon blödde från ansiktet. Han haltade mot bilen och fick ögonkontakt med föraren, som då körde iväg, säger Emelies mamma Ulla Edberg, 42.

Polis och ambulans kallades till platsen. Bilmekanikern Cristoffer Hellberg, 20, kände ingen olycks­bilens registreringsskylt, som ramlade av vid krocken. Tillsammans med sin far spårade han bilen, som stod på en camping – och tipsade polisen.

– Fronten var krockad och vi beslagtog bilen. Vi sökte föraren, som bor intill, men ingen svarade, säger vakthavande befäl Dan Andersson.

Polisen bröt sig in

I natt fick polisen tips om att den misstänkte bilföraren gömde sig i bostaden och bröt sig in.

–?Han medger att han kört den bilen och sett moppen men säger att han inte alls märkt att de krockat. Han verkade inte vara påverkad vid förhöret. Och vi har bilen, säger vakthavande befäl Christina Nejdebro.

– Jag förstår inte att han kan säga så, när de flög framför hans bil. Han tittade ju på dem. Jag hoppas att han får ansvara för det han gjort. Barnen hade änglavakt, säger Ulla Edberg.

Polisen har inlett en undersökning. Mannen är misstänkt för smit­ning och vållande till kropps­skada.

Mira Micic