”Varför ska vi arbeta gratis?”

NYHETER

Filmregissören Johan Kling rasar mot nätpiraterna

Filmregissören Johan Kling rasar mot fildelarna.

Och mot att samhället accepterar det kriminella nedladdandet.

– Man har gått moraliskt helt vilse när man tycker att det är okej att sno en specifik yrkesgrupps produkter, säger han.

Foto: Johan Kling.

Johan Kling har bland annat producerat populära ”Knesset” i ZTV, ”Nalles show” för Kanal 5 och regisserat fejkrealityserien ”Stockholmare” som gick i SVT. Till hösten kommer hans första långfilm på bio – ”Darling”.

Men det är en ständig strid.

– Det är väldigt svårt att göra film i dag. Jag har arbetat väldigt länge för väldigt lite pengar. Då blir man blir förbannad när folk stjäl det man har gjort, det känns kränkande.

”Varför ska vi arbeta gratis?”

Den senaste veckan har han följt turerna kring ”The Pirate Bay”, och den efterföljande debatten med intresse. Och med ilska.

– Framförallt reagerar jag på den flathet som samhället visar. Ett antal politiska ungdomsförbund har till exempel beslutat att de är för fildelning. Vad sätter man egentligen för värde på kultur? Varför ska just vi arbeta gratis? Det hamnar tydligen längst ner på

värdeskalan. Det gör mig extra upprörd och förbannad.

Diskutera skivpriserna

Johan Kling menar att argumenten för fildelning ofta lyder ungefär ”de där hollywoodmänniskorna tjänar så mycket pengar ändå”. Samtidigt som extremt många musiker och filmskapare har väldigt lite pengar.

– Eller så säger man att man laddar ner musik för att skivor är så dyra. Och det är ju en adekvat fråga att diskutera skivpriserna. Men för den sakens skull är det inte okej att stjäla. De snor filmer och musik de säger sig älska, man tar från de man borde älska mest, säger Johan Kling.

Har du själv laddat ner musik eller film någon gång?

– Nej. Jag har däremot haft gräl med närstående och kompisar som gör det, och som visar samma flathet som samhället i stort. Det är ett hett ämne.

Läs mer:

Tidigare:

Patrik Andersson