”Staten bröt mot de mänskliga rättigheterna”

NYHETER

De drabbade kräver en internationell utredning

Ryska myndigheter bröt mot grundlagen i samband med tragedin på Dubrovkateatern i Moskva 2002.

Det hävdar föräldrarna till barnen som dog under gisslandramat.

Nu vädjar de till världssamfundet om hjälpen som den egna staten inte gav.

Rätten till liv står inskriven i den ryska grundlagen. Det gör också rätten till en oberoende domstolsgranskning för den medborgare som anser att han eller hon har utsatts för brott.

I en nyskriven rapport menar författarna att staten bröt mot båda dessa grundläggande rättigheter i samband med gisslandramat i Moskva, hösten 2002.

Dog av gasen

Under stormningen släpptes fentanylgas in i teatern. Majoriteten av de 129 gisslantagna som dog avled till följd av gasen – bland annat för att sjukvårdspersonalen inte fick veta vad det var för medel som använts. Rapportförfattarna menar också att man inte gjort allting för att förhindra den katastrofala stormningen. Bland annat kallades aldrig några professionella medlare in för att förhandla med gisslantagarna.

Kalla handen

Efter tragedin har många av de drabbade vänt sig till åklagarmyndigheten – och till presidenten för att de skyldiga till snedstegen skulle ställas till svars. Enligt rapporten har alla sådana krav fått kalla handen.

De drabbade avslutar sin rapport med en vädjan till världssamfundet: ”Vi uppmanar till att en internationell kommission genomför en oberoende utredning av Nordost- och Beslantragedierna, till minne av de dödade barnen och barnbarnen.”

En förkortad version av rapporten har publicerats i de senaste numren av tidningen Novaja Gazeta.

Läs också:

Johanna Melén

ARTIKELN HANDLAR OM

Ryssland