Svårt hitta kandidater till kommunalvalen

NYHETER

Miljöpartiet har brist i var femte kommun

Riksdagspartierna har svårt att få ihop kandidater till kommunalvalen, skriver Svenska Dagbladet.

Värst drabbade är miljöpartiet och vänstern.

De gröna saknar namn till valsedlarna i var femte kommun.

Situationen är egentligen ännu värre för miljöpartiet - just nu. Men partisekreteraren Håkan Wåhlstedt säger till Svenska Dagbladet att han hoppas få fram kandidater till ytterligare ett dussin av de 74 kommuner det saknas folk i.

Vänstern tappar i Skåne

För vänsterpartiet är situationen inte riktigt lika allvarlig, men partiet saknar listor på 30 ställen i landet – en minskning jämfört med valet 2002.

Särskilt stor är minskningen i Skåne, där partiet tappat sex kommuner. I Värmland har utvecklingen gått åt samma håll.

Delvis kan vänsterns problem kopplas till splittringen inom partiet, då vissa lokalavdelningar drabbats av avhopp av politiska skäl.

Men både vänstern och kd, ett annat parti med problem att fylla listorna på lokal nivå, vittnar om bristande intresse, att sympatisörer lokalt prioriterar annat än en plats i kommunfullmäktige.

Kan påverka riksdagsvalet

Manfallet innebär inte enbart att sympatisörer på orten inte kan rösta på sitt parti i kommunalvalet, utan även att det lokala kampanjarbetet blir lidande – vilket naturligtvis kan påverka även resultatet i riksdagsvalet. Miljöpartiet överväger därför rikstäckande utskick till hushållen för att inte missa väljare.

Det enda riksdagsparti som inte har problem i kommunerna är socialdemokraterna. Centern saknar röstlista endast i en kommun, Öckerö.

Daniel Wiklander