Kungen om varför familjen inte får komma på prins Henriks begravning

NYHETER

Under tisdagskvällen avled den danske prins Henrik.

Men medlemmarna i det svenska kungahuset är inte inbjudna till begravningen – ett beslut som kung Carl Gustaf säger sig respektera.

– De ville ha en liten begravning inom familjen och det får man respektera, säger kung Carl Gustaf.

Under lördagsmorgonen svensk tid anlände kung Carl Gustaf till Pyeongchang i Sydkorea för att närvara vid OS. Planen var att drottning Silvia skulle följa med kungen – men under fredagen kom beskedet att drottningen ställde in resan med hänvisning till andra åtaganden.

– Ja, tyvärr, säger kungen när Aftonbladet träffar honom i Pyeongchang.

I tisdags kväll avled den danske prins Henrik, omgiven av hustrun drottning Margarethe och parets två söner. Kronprins Fredrik hade hastigt lämnat OS i Sydkorea för att återvända hem till Danmark och kunna vaka vid faderns sida.

1 av 3 | Foto: PONTUS ORRE

Kung Carl Gustaf minns prins Henrik med stor värme och har lyft fram de nära släktband som binder samman de två kungahusen. Nu utvecklar den svenske kungen känslorna.

– Det är tråkigt för svenska familjen och hela danska folket, säger han.

”Beklagade min familjs stora sorg”

När han får frågan om hur tiden varit efter beskedet om prinsens bortgång, berättar kungen att han pratat med den danska drottningen i telefon efter dödsbudet.

Drottning Margarethe och den svenska kungen är kusiner.

– Jag talade med drottning Margrethe häromdagen och beklagade min familjs stora sorg förstås och förstår att det är tråkigt för hela danska folket, säger kung Carl Gustaf.

Kungen var först beredd att ändra sina planer på att åka till OS i Sydkorea för att delta på prins Henriks begravning.

– Helt klart innebär begravningen av prins Henrik av Danmark att det blir justeringar i programmet, har Margaretha Thorgren tidigare sagt.

Kungen om begravningsbeskedet

Men efter att det stod klart att den danska kungafamiljen ville ha en mindre begravning för bara den närmaste kretsen – dit man inte räknade kung Carl Gustaf – kunde han ändå resa till OS för att heja på de svenska medaljhoppen.

– De ville ha en liten begravning inom familjen och det får man respektera, säger kung Carl Gustaf.

Prins Henrik död 00:51
ARTIKELN HANDLAR OM