Svenska Sara näckar för engelska drottningen

NYHETER

Leder demonstration mot grym björnslakt

Foto: scanpix PA
Klockan 12 på söndagen bredde de ut sig på gatan mellan Tate Modern och St Pauls-katedralen i centrala London, över hundra nakna demonstranter.

Svenska Lady Sara Rönneke kommer i dag att lägga sig naken på marken i centrala London – i protest mot den kungligt understödda björnslakten.

Det är mössorna på drottningens vakter som får stockholmstjejen Lady Sara Rönneke att kasta kläderna tillsammans med ett hundratal PETA-anhängare.

Mössorna, ni vet de där svarta, höga och fluffiga sakerna, görs av skinn från svartbjörn och till en enda mössa kan det krävas en hel björn - helt i onödan enligt PETA, People for the Ethical Treatment of Animal.

Visar gärna hud

- Jag visar gärna lite av mitt skinn om det hjälper björnarna att få behålla sina, säger Lady Sara Rönneke, numera bosatt i London, i ett pressmeddelande i dag.

Demonstranternas enda plagg när de lägger sig ner vid St Peters Hill vid 13-tiden blir en skylt med texten "How many lives for Queen's Guard's caps". Vädjan går till kungafamiljen och och försvarsdepartementet. Bland landets parlamentsledamöter har man redan ett stort stöd.

170 ledamöter har skrivit under en motion som uppmanar till att byta ut pälsen mot syntetmaterial.

Lämnas att förblöda

Enligt PETA sker jakten på björnarna utan hänsyn till djurens lidande. Många av djuren blir skjutna flera gånger innan de dör; vissa undkommer jägarna men förblöder av sina sår.

När björnhonor dödas lämna ofta deras ungar att svälta ihjäl, skriver demonstranterna i ett pressmeddelande.

Karin Henriksson