Så mycket stiger priset på din bostad

NYHETER

"Det är helt galna budgivningar nu för tiden"

Foto: sven-olof englund
köpte hus på ekerö Det krympande utbudet av villor fortsätter att pressa upp priset i Stockholmsregionen. –  Det kändes fasansfullt att lägga ut över sju miljoner på en villa. Det ska inte behöva kosta så mycket för ett hus i Stockholm, säger Jens Edgren som flyttat med familj till ett hus på Ekerö.

Grattis villa- och bostadsrättsägare. Priserna fortsätter öka - trots höjd ränta.

- Det beror på att utbudet av bostäder aldrig har varit så lågt som nu, säger Per Johnler, vd på Föreningssparbankens Fastighetsbyrå.

I Sverige har priserna för villor och bostadsrätter under det senaste året stigit med 23 respektive tolv procent. Och priserna fortsätter öka under 2006, med i snitt fem procent över hela landet. Det som oroar Per Johnler är bristen på bostäder.

- Under årets första tre månader är utbudet av bostäder 15 procent lägre än tidigare år och det är oroväckande, säger vd:n på Föreningssparbankens Fastighetsbyrå.

Värst i storstäderna

Främst är det i storstadsregionerna som bostäderna blir dyrare. Till exempel i Göteborg har priserna för bostadsrätter ökat med 31 procent under de senaste tolv månaderna.

- Ränteökningen har inte fått prisökningstakten att stanna av. Efterfrågan, högkonjunkturen och den starka köpkraften håller uppe priserna, säger Per Johnler.

Villapriser upp 13 procent

Jens och Camilla Edgren har nyligen flyttat från en villa på Lovön till en på Ekerö. Det nya huset kostade paret över sju miljoner kronor. Jens Edgren tycker att bostadsmarknaden har spårat ur. Villapriserna i Stockholm har det senaste året ökat med 13 procent.

- Det är helt galna budgivningar och priser nu för tiden. Man är helt i händerna på mäklarna, säger Jens Edgren.

Anders Haraldsson