Ingen är tapprare än lilla Sophie

NYHETER

Har blivit påkörd två gånger men skrattar och skojar i sjukhussängen

Femåriga Sophie Delezios skratt och tapperhet får hela Australien att häpna.

Två gånger i sitt korta liv har hon blivit påkörd och fått livshotande skador.

Två gånger har hon kämpat tillbaka till livet.

Foto: Ler ändå Den här bilden togs när Sophie Delezio var fyra år. Sedan dess har hon blivit påkörd ännu en gång.

I december 2003 körde en bil rakt in i det dagis i Sydney där den då tvååriga Sophie Delezio lekte. Förödelsen blev stor, och Sophie var ett av de barn som skadades. Hon blev av med bägge sina fötter och fick brännskador på 85 procent av kroppen. Det krävdes mycket vård och behandling för att rädda hennes liv.

För knappt två veckor sedan blev hon påkörd igen. Hon satt i en barnvagn och var på väg över ett obevakat övergångsställe när en bil körde rakt på henne.

Svåra skador

Sophie, nu fem år, fördes till sjukhus med svåra skador, bland annat hade hon brutit käken och flera revben. Hon hade också inre skador på lungorna, och huvud- och hjärnskador.

I dag, efter tolv dagars vård på intensivvårdsavdelning, var den lilla tappra flickan ändå frisk nog att ge sin mamma ett leende.

– Det är första gången sedan olyckan som hon känt igen och spontant lett åt sin mamma, säger dr Barry Duffy till australiska medier som noga följer flickans tillfrisknande.

Kändisar och sportprofiler har kommit på besök hos henne.

Häromkvällen skojade Sophie till och med med en sjuksköterska som frågade om hon sov.

”Brast ut i skratt”

– Först kom ett litet leende. Och sedan brast hon ut i skratt, säger doktor Duffy.

Han gissar att det kommer att dröja minst två till tre veckor innan hon kan skrivas ut från sjukhuset. Efter det kommer det att krävas flera hudtransplantationer på de skrap- och skrubbsår som hon fått. Läkarna har dock kunnat konstatera att hon inte fått några farliga hjärn eller ryggmärgsskador.

Sophies olycka har startat en debatt i Australien om att övergångsställen vid skolor borde övervakas. Bara sedan Sophies olycka den femte maj har ytterligare tre barn blivit påkörda på övergångsställen utanför olika skolor i Sydney.

Robert Triches