”Vi ger inte upp hoppet”

NYHETER

Vännerna: Möjligheten finns att Tomas hittas vid liv

1 av 2
I dag börjar räddningsarbetet och sökande efter Tomas Olsson.

I dag inleds flera räddningsexpeditioner längs Mount Everests nordsida.

En brittisk expedition kan vara bara timmar från platsen där Tomas Olsson försvann.

– Vi släpper inte det här förrän vi har hittat Tomas, säger vännen Mats Lennartson till aftonbladet.se.

Skidexpeditionen nedför Mount Everest har utvecklat sig till en dramatisk räddningsaktion.

Norrmannen Tormod Granheim och fotografen Fredrik Schenholm besteg Mount Everest tillsammans med Tomas.

Brittiska armén

I dag ger sig svenskens vänner av på en fyra dagar lång klättring till det område på bergets nordsida där Tomas Olsson försvann. Tidigast på söndag kan vännerna börja leta efter Tomas i det stora område där han kan finnas, berättar Mats Lennartson, pressansvarig för den ursprungliga expeditionen.

Kan han fortfarande vara vid liv?

– Jag vill inte spekulera i det. Det finns många faktorer som spelar in. Det är vädret, syrehalten i luften och lutningen på berget.

Men ni ger inte upp hoppet?

– Det gör vi definitivt inte. Det finns otroliga exempel på folk som har överlevt på berg i olika situationer. Vi släpper inte det här förrän vi har hittat Tomas.

Utrikesdepartementet har tagit kontakt med svenska ambassaden i Kina, som i dag organiserar en egen räddningsexpedition med hjälp av kinesiska myndigheter.

– Dessutom finns det en brittisk arméexpedition som befinner sig på samma sida av berget som Tomas Olsson försvann, säger Christian Carlsson vid UD:s presstjänst till aftonbladet.se.

Det är den brittiska expeditionen som befinner sig geografiskt närmast Tomas Olsson. Hur när är dock svårt att säga, enligt Carlsson:

– De uppgifter jag fått pekar på att de är mindre än en dags klättring bort.

Norrmannen Jon Gangdal, som tidigare bestigit Mount Everest, tror också att möjligheten finns att Tomas kan återfinnas vid liv.

”Mer krävande”

– Chanserna för att överleva ett sådant fall är dessvärre små. Men Tormod kommer garanterat att göra allt som står i hans makt för att rädda sin kompis ner, säger Gangdal till norska Nettavisen.

– Ju högre upp de hittar honom, desto större är chansen att hitta honom vid liv. Men samtidigt är det mer krävande att ta sig upp.

Mia Carron