Bästa medicinen mot cancer för dyr

NYHETER

Fler skulle kunna överleva i cancer

Fler skulle kunna överleva i cancer. Medicinerna finns – men landstingen har inte råd.

De nya effektiva cancerläkemedlen är alldeles för dyra.

I dag finns effektiv medicin mot cancer som gör det möjligt för fler att överleva den svåra sjukdomen. Bland annat kan de nya läkemedlen hjälpa människor med bröst- och tjocktarmscancer.

Medicinen för dyr

Problemet är att de nya medicinerna är mycket dyrare än de traditionella. Många landsting har därför inte råd att ge patienterna den bästa behandlingen.

Enligt tidningen Dagens Medicin är det större chans att få den effektivaste behandlingen om man bor i Stockholm. Sämre möjligheter har de som bor i västra, sydöstra och södra Sverige.

– Alla de nya medicinerna har inte en så fantastiskt mycket bättre effekt, men vissa av dem har mycket betydelsefulla tilläggseffekter som bland ökar överlevnaden och minskar antalet återfall, säger Jonas Bergh, professor vid Karolinska onkologin i Stockholm till aftonbladet.se.

För lite pengar

– Problemet i dag är att cancersjukvården i Sverige bara får 5-7 procent av de totala sjukvårdsresurserna. Det är alldeles för lite med tanke på att var tredje svensk kommer få cancer någon gång i sitt liv.

Jonas Bergh vill inte gå så långt som att säga att människor dör på grund av att vissa landsting inte tycker sig ha råd med de bästa medicinerna, men han är oroad för framtiden:

– Om inte cancersjukvården får mer pengar kan det bli konsekvensen inom bara några år. Då kan det bli så att människor dör i förtid på grund av att vissa landsting helt enkelt inte har råd med den mest effektiva behandlingen.

Johanna Melén