Tusentals kan ha fått fel taxeringsvärde

NYHETER

”Skatteverket har ingen koll”

Camilla Hellgren riskerar att få betala för mycket i fastighetsskatt för sommarhuset hon köpte i Norrtälje förra året.

Och hon är inte ensam. Tusentals kan ha fått fel taxeringsvärde.

Orsak - myndigheternas misstag.

När Skatteverkets förslag på fastighetstaxering kom för ett tag sedan fick Camilla Hellgren en mindre chock.

– Deras taxeringsvärde var 135 procent högre än det värde som vi köpte huset för.

Camilla kontaktade Skatteverket som sa att prisökningarna i just det området där hon hade köpt sitt hus varit väldigt höga. Därför borde taxeringsvärdet stämma.

Men Camilla nöjde sig inte med svaret. Hon gick själv in på Skatteverkets hemsida och upptäckte då att just hennes köp inte fanns registrerat. Detsamma gällde två andra hus i samma område.

Miss från lantmäteriet

På Skatteverket förklarar man det hela med en miss från lantmäteriet. Under en månad sommaren 2003 ska de köp som gjorts inte ha förts över från lantmäteriets system till Skatteverkets.

– Det handlar om runt 6 500 köp av totalt 190 000 som gjorts under tre år. Risken för att det här felet verkligen ska få någon effekt på taxeringsvärdet är mycket liten, säger Monica Haapaniemi på Skatteverket i Solna till aftonbladet.se.

Taxeringsvärdet på ett hus beräknas utifrån den genomsnittliga prisnivå som gäller på fastigheter inom ett visst område. Om lantmäteriets miss har drabbat flera köp i ett och samma område skulle det kunna påverka taxeringsvärdet. Och därför går nu Skattverket igenom alla köp som lantmäteriet har missat att föra in i systemet.

Ska rätta till fel

– Om något blivit fel ska vi rätta till det. Ingen ska riskera att få betala för mycket i fastighetsskatt, säger Monica Haapaniemi.

Det slutliga beskedet om fastighetstaxering kommer 30 juni nästa år så därför menar hon att det finns gott om tid att rätta till eventuella fel.

Men Camilla Hellgren vågar inte längre lita på myndigheten.

– Skatteverket säger att att den här missen har gjorts under en månad 2003. Men vi köpte vårt hus sommaren 2004. Skatteverket har inte bra koll på det här. Jag tror att sådana här fel kan ha skett vid fler tillfällen.

Så här kollar du om du drabbats av myndighetsmissen

De flesta fastighetsköp ska finnas registrerade på Skatteverkets hemsida: www.skatteverket.se.

Johanna Melén